Upadnuté kolo!!

• Coupe20VT PLUS :-D
    a nebo peugeot na placato... tam pokud se dali jiné šrouby než origo placaté, tak to dělalo taky problémy....
  • Honza
    teoreticky to problém bejt může...

origo kola jsou často na kouli -kvůli záměnosti za plecháče (dokonce i často i se stejnou dýlkou šroubu), ale jakejkoliv jinej disk je na kužel... a vyžaduje i jinou dálku šroubu
  • Denis 1,9 JTD:(
    Ještě mě napadá - v kolu je lůžko na dřík šroubu a má tvar buď kuželu nebo koule, musí být vždy koule na kouli nebo kužel na kužel, jinak to nedrží a vyšroubuje se to...nebyl to ten problém?
  • Alejandro
    já vždy dotahuju šrouby u kol metrovou pákou...teda od té doby co se mi povolily a jel jsm na jednom a druhem povolujícím se šroubu....Od používání metrové páky se už nic nepovolilo
  • Fik
    Lajin: Stalo se mi neco podobnyho,ted na poslednich Milovicich na sprintech sem si obul slicky a dal sem KRATKY SROUBY a rikal sem si ze to staci,(sem peknej blbec):-DDDDD ale nestacilo to udelal sem dva tri sprinty a v zatacce prask a kolo v prdeli,nastesti rychlost asi 5km/h,tak mi to vzalo blatnik, prah a jak pises ty uplne presne zavity asi 4-5mm. Taky sem ty srouby mel dost utazeny,ale jak sou tam jen zasroubovany jen par milimetru,tak je to proste malo a povolej se. Stalo se mi to uplne presne jak pises ty a ja to mel kratkejma sroubama. Myslim si ze budes mit stejnej problem,roztec na kolech mam taky 4x100 pouzivam tu roztec uz osum let a jeste nikdy sem s tim nemel problem az ted co sem dal blbec vedomne kratky srouby:-D To je muj pribeh:-DD
  • Lajin
    >>Denis-podle závitu v náboji se kousek vyšroubovaly a cca 3-4mm se vytrhly.
  • Lajin
    Néé jasně,že neupadl ale jak se vyrvaly šrouby,tak kotouč spadl do vnitřku disku,ale pořád byl uchycený:-)Žádny škody,krom odřeného disku a koupi nových šroubů nenastaly:)
  • Denis 1,9 JTD:(
    A šrouby se strhly, vyšroubovaly, nebo utrhly? Buď budeš mít v dupě závity->strhlé, nebo tam bude kus šroubu->utržené, nebo nic->vyšroubované. Jinak doplním Von Ravena - tloušťka náboje se závitem je cca. 10mm, takže další šroubování nemá smysl, protože víc masa co to bude držet tam prostě není.
  • bubAk_
    Lajin : muzu se te zeptat? pises ze se ti valil i brzdovy kotouc na vnitrni strane disku ... to i s kolem ti upadl brzdovy kotouc?
  • von Raven
    děsíš mě, snad mám taky něco lepšího
  • Lajin
    Šrouby jsem nenašel,ale úplně stejný byly na druhém kole a stoupání je 1,25,taky nás napadlo jestly nebyly přes závit,ale ne.No radší jsem koupil na všěchny o kousek delší a řekl bych že i materiálově kvalitnější.
  • von Raven
    šrub si nenašel že? A co třeba přeměřit ty zbylé jestli mají správné stoupání a nemáš tam nakrucené třeba 1,5
  • Lajin
    Utahoval jsem to sám doma:)nejdriv jsem si to namontoval rukou,aby to nešlo přes závit a pak jsem to dotáh do kříze:)A rozteč je stejná:)
  • von Raven
    origoš šrouby jsou přece na 7,5 otáčky což si vynásobte stoupáním 1,25 a jste na 9,4mm závitu v mase a kdo udělá víc jak 12 otáček tak už ten šoub leze fest druhou stranou kotouče ven a seka se
    Teď mám přesně 8,5 otáčky
    Já bych spíš věřil, že nějaká zvěř co to utahovala pistolí to nenasadila a sjela závity a nebo pak ta rozteč a nebo chyběl středový kroužek
  • bubAk_
    Adys: ja to mam udelany tak je mam ty podlozky nasazeny na takovym cepu z brzdovyho kotouce, nwm jak bych to lip popsal, pak jestli to tam neni, tak to mam udelane na jednom kole tak ze to mam provrtany tu podlozku udelanej zavit a chyceny na imbus tak to mam na zadnim kole :) nasazeny na kotouc podlozku a navrtany a prisroubovany :) jinak o tech kolech co pises nwm :) jestli se vleze :)
  • Adys
    A zda se vejdou kola 215/40 R17 s 2cm podložkami. Díky moc.
  • Adys
    bubAk: Chci to udělat přesně jak ty :) Taky mám 2 cm podložky a chci dát plovoucí šrouby na 4x100, ale potřebuji zjistit, kde seženu dlouhé plovoucí šrouby a jak upravit podložku aby to všechno sedělo. Popř. pošli odkaz kde si je koupil a jakou délku tam máš. Díky :))))
  • bubAk_
    mam kola 4x100 podlozky 2 cm a pohoda uz na tom jezdim dlouho a nic, kontroluji srouby a nic mam to v pohode :) ani zvthly zavit ani sebemensi detekce ze bych mel neco utrhnout :) proste v poradku, mam ale delsi sroubky no :)
  • Adys
    Jo 12mm je opravdu málo, min. 15mm, ale raději více...
  • Adys
    Taky plánuji nasadit Alu co mám připravené s roztečí 4x100 a plánuji 2 cm podložky... Sakra, ale tady toto téma mě zarazilo. Pegas77: Jak máš vyřešené ty podložky a šroub s plovoucí hlavou? Dík
  • krisz
    Lajin urcite nemal potrebnu dlzku srubky preto mu upadol kolo,1,2cm nestaci,ja som mal 2roky R16 4x100kola a bol som spokojny a +este som mal 16mm podlozky,kupil som dlhe srubky a spokojnost,ja neviem ale 100% srubky boli na vine...
  • Pegas77
    tak mam tyky disky na leto 4x100, podložky a šrouby s plovouci hlavou, moc me to cteni tady nepotesilo
  • Elf 20VT
    taky mě kdysi upadlo kolo, kůli rozteči jak říká honza 4x100 na 4x 98 nedělá dobrotu
  • Lajin
    Rozteč disku i náboje je 4x98 a šrouby byli zašroubovany cca 12mm,proto to nechápu.
  • Honza
    rozteč kola a rozteč v náboji si měl jakou? a dýlka šroubu byla jaká? (pokud si měl zašroubovaný 2-3 závity, nebo kombinaci jinejch roztečí, nedivím s etomu..)

tohle se nám kdysi stalo a dokonce sem tu o tom psal na VW Golf 1 GTI.. rozteč 4x98 ve 100kový a průser byl na světě.. kolo upadlo, jak auto padlo na zem tak nápravnice zavadila o hrb a vytrhla se s kusem kastle..

o tý doby jen kolo tý rozteče na který má bejt a nic jinýho... protže ta síla je veliká a závit vymačká takovým stylem, že po čase šrouby vyndáš rukou
  • Lajin
    Zapoměl jsem dopsat že v náboji se strhly závity...
  • Lajin
    Zdrávím,dnes se mi stala dost nemilá příhoda,jedu si takdhel cca 90-100km/h v koloně a najednou rána a spadlo mi kolo.Díky širokým diskům,kolo nevypadlo ale brdový kotouč se odvaloval po vnitřní straně disku,sice se disk skřivil,ale naštěstí jsem to uřídil a nikomu se nic nestalo.Zajímálo by mě,čím si myslíte že by to mohlo být?srouby byli den předtím kontrolovány,dotaženy přesně na předepsaný moment,radeji sem koupil na všechny kola nový šrouby ale zajímalo by mě jak je to možný,bylo to cca po 20km od baráku(dotažení)