Alu a pneu

• Abyss
    Ale vraj ak by ma zastavili trebars v polsku tak tam nemaju ako zistit ci to ma byt na aute alebo nie. Zaujima ich iba dezen a ci ma disk KBA cislo.
  • Morris_3nec
    4x100 tam sice naroubujes ale nebude to dobre sedet a budes kurvit zavity v naboji. Dej radeji plovouci srouby, hlavne ne zadne sracky, at to ma pevnostni index nad 10
  • Pegas77
    a jeste roztec der pokud je misto 4x98 4x100?
  • Pegas77
    jak je to treba s ET? pokud vse ostatni souhlasi a jen ET mam misto 44 40 pripadne 37?
  • Kuba
    Taky jsem se na to jiz ptal na urade,jelikoz mam zapsane jen 15" disky. Zapis vetsich kol mi neudelaji na zaklade jineho TP. Vse rekl Amadeus69. Na urade mi dal kontakt na Fiat v CR, abych je kontaktoval. Ale upozornil me,ze i kdyz si od nich necham vyjet vsechny rozmery alternativnich disku za nemaly obnos, nemusi tam byt ty vetsi disky co chci pro tu motorizaci vubec uvedeny. Takze smolik
  • sebo 1.8 16V
    Ja mam v TP len R15 "195/55 205/55" a R16 "205/50 195/50" či to je originál od Fiatu to netuším mam 99rok
  • Abyss
    Dnes len znamosti a prachy. Poctivou cestou nemas sancu urobit v dnesnej dobe uz nic. Ale tie miesta musim pozriet kolko ich mam. Mas dovoz ci kupovane v SR? A na 1.8 16tky? Hm. Jedine tak posledne verzie od vyroby ich tam mohli mat. Myslim v TP
  • sebo 1.8 16V
    Abyss
    Mno je to otázne keby to nebolo nejako korigované tak si tam každý naplaca čo si zmysli a čo lacno zoženie :). Standard ide dat do FC techničáku 16R 205/50 195/50
    teda aspoň ja to tak mam
    A ten co mal auto predo mnou si tam zapísal že je to 5 miestne vozidlo:) lebo mal tri deti:).
    Takže do technického keď máš známych a peniaze ide všetko:)
  • Abyss
    17" su moj problem. Koli hluposti mi to nechcu zapisat. Respektive by to aj slo ale na stk by som musel natrafit na takeho co by tam napisal ze mam 45 profil aby sa to zhodovalo s certifikatom. A fizel povedal ze mi to zapise kludne. Ale aj tak by bol problem ak by som mal v TP 205/45r17 a na aute 205/40r17 ze?? Lebo ten prvy rozmer by sa poriesit dal zhruba za 100eky.
  • amadeus69
    je to tak i v ČR, pojišťovna bude hledat jakýkoliv důvod ti nic nevyplatit. Dopsání těch základních rozměrů do techničáku by ale problém být neměl, jiná situace když tam někdo chce zapsat 17" nebo ještě větší kola.
  • Abyss
    Ale nic sa nemeni na tom ze su to kkti. A hnusna byrokracia. Len v sr musi byt so vsetkym problem. Najhorsia je skutocnost ze ty naburat nemusis. Moze niekto do teba a to je tiez problem.
  • amadeus69
    Myslím že v tom nemáte úplně jasno takže:

realita jak to funguje - nikoho nezajímá váš manuál ani pojišťovnu ani soud, ani policajty, není to žádný právně platný dokument (mohl sis ho vytisknout, nakreslit, není tam žádné razítko žádné údaje pro konkrétní vin vozidla).
    Jediný platný doklad o tom co na autě může být za kola je velký techničák a to techničák ke konkrétnímu vozu. Techničák kamaráda na stejný typ auta nemá vůbec žádnou platnost i kdyby ty auta byla do jediného šroubku stejná.
    Pokud máš v techničáku blbostí předchozího majitele zapsán jen jeden rozměr gum, musíš na úřad a ty gumy si tam nechat dopsat. K tomu by ti mohl ten manuál pomoc, ale záleží na úředníkovi co po tobě všechno bude chtít.

Jinak v případě nehody se vždy postupuje tak, že pojišťovna zkontroluje stav vozidla - rozměr a vzorek pneu a pak si vyžádá originál technického průkazu kde kontroluje zda sedí vin a pak zda sedí předepsané kola a další doplňky (tažné atd..) pokud nesedí máš problém a to dost velký. Už jsem s pojišťovnou několik nehod řešil a postup je vždy stejný jak píšu.
    Kamarád takhle přišel o totálku, ktzerou mu způsobila jedna ženská na jeho autě, místo pneu 185 měl pneu 205 a od pojišťovny neviděl ani korunu :)
  • Abyss
    Jasne ze nespohliehal by som na to ani ja:-) ale kamos ma ten rozmer na coupe co ja. 205/40r17. Zapisali mu to v pohode este tak 3 roky dozadu. Ja som skusal minuli rok a ani p*ci. Lebo musel by som tam mat 45 profil. A ja nevyhodim za nove gumy 500e. Je to hnusna byrokracia. Takisto mam vTP vela rozmerov 15tok. Od 205 po 195 kadejake kombinacie. A zimaky mam balony 195/60r15. Taky rozmer nemam zapisany. A na technickej poohodka. Ale aj tak su to kkti. Pokial mam na disku KBA a necucha mi to podbehy tak co riesia furt? Pritom som ovela bezpecnejsi ako nejaka haraburda co jazdi na zdratych gumach. Ale to im nik nevysvetli.
  • Džanek
    Abyss: v principialne si myslim ze ano, prakticky tezko rict:) Nekde v diskusi na netu, jsem cetl, ze i to je mozny postup pri zapisu alternativnich disku: vzit technicak od stejneho auta, donest na urad a na zaklade predlozeneho TP se zapisem, docilit "pre"zapisu. ale rozhodne bych na to v pripade pojistne udalosti nespolehal. Absurdni je ovsem pripad Stefanela, kdy v technicaku neni ani rozmer pneu z vyroby! Tam si myslim je sance na uspech velka v pripade dohadu, pac je celkem snadne dokazat, ze chyba se stala nekde na urade.
  • Abyss
    Džanek: rozumiem dobre ze ak nemam na coupe zapisane 17tky a kamarat ma zapisane 17tky na coupe tak v pripade nedajboze nehody sa mozem obranit aj jeho technicakom? Resp. Rozmermy pneumatik ktore tam ma? V principe ide predsa o rovnake auta.
  • Džanek
    pojistovnu bude zajimat co mas ve velkem technicaku. Nicmene pokud tam nemas uveden ani rozmer od vyrobce, tak ten bych na auto klidne dal. V servisnim manualu bude uvedeny. Na 1.8 to bylo myslim 195 55 R15

Pokud toto nejakym nedopatrenim neni uvedeno v TP tak v pripade sporu je to rozhodne dolozitelne jinak napr. prave servisni manual, Tp od jineho auta apod..

rozmer 215 40 16 si myslim vhodny uplne neni.
    http://www.vltava2009.cz/shops/7022/html/flash/sim ulator.html
  • stefanel 1.8
    Tam mam rozmer akurat na zimne plechace, prvy majitel na Slovensku to uplne odflakol...

Chcem to pre pripad sporu s poistovnou , nie s policajtom.

• Džanek
    zalezi jaky rozmer pneu mas zapsan ve velkem Technicaku = to je dovolene.

• stefanel 1.8
    Ahojte, potreboval by som vediet, ci podla servisneho manualu bude ok, ak na auto dam original disky a na nich pneu 215 40 16, popripade ake variace su dovolene.

dikes