Lestenka TEMPO Skúsenosti ??

• Invi
    Ano je to Sonax

• JP
    Ta pasta na chrom od Sonaxu je i na hliník (nebo teda vypadá stejně jako Sonax chrom-alu pasta co mam já, ale z tý fotky to neni moc poznat) a dělá se s ní fakt dobře, na víčko u Coupé funguje bez problémů když z něj sundáš všechen lak. Jenom je pak problém, že když na to zrcadlově vyleštěný víčko naprší a uschne to, zůstanou tam fleky od kapek a po krátký době to zmatní - buď je potřeba to něčim zalakovat (ale obyčejnej bezbarvej lak nefunguje), nebo to leštit pravidelně.

sebo: No právě proto parkuju v garáži, on už je jeden velkej škrábanec od nějakýho hrdiny za dveřma řidiče... Bez garáže nemá smysl takový auto mít, resp. nemá smysl snažit se o to, aby zvenku dobře vypadalo. I když v naší čtvrti je to asi bez problémů, černou A8 mam často naleštěnou podobně, parkuju před domkem (spotřební popelnice, nemá smysl furt zajíždět na zahradu:D) a zatim se na ní nic novýho neobjevilo. Ale je pravda, že s Alfou třeba u obchoďáků parkuju vždycky až někde úplně vzadu kde nejsou auta a nemá mi to kdo omlátit dveřma. Přes noc bych jí v nějaký horší čtvrti nebo třeba poblíž hospody taky nenechal.
  • sebo 1.8 16V
    Niektorý to majú vraj po chrómované ja som si tiež myslel ze chróm drží len na ocel ale vraj aj na hliník
  • Morris_3nec
    Jenže víčko není chrom ale lakovaný hliník kamaráde :) Mě už lak olezoval tak jsem to pracně celé obrousil a vyleštil do lesku. Lak jsem na to už nedával, sice to zase zajde ale vyleštit to už není takový problém.
  • sebo 1.8 16V
    JP
    Len by si mal to GTV na parkovisku pred panelákom nie v garáži by ten lesk rajcoval kopec ludi
  • Invi
    Víčko kamaráde, víčko :D
  • Morris_3nec
    Můj lak na coupé byl po koupi v hrozném stavu, vzal jsem to Tempo pastou nahrubo abych se zbavil toho matného povrchu, pak sem to sjel leštěnkou od Sonaxu na starý lak, finiš leštěnkou Meguiars, na to Turtle Wax s PFE, zkoušel jsem i ten červený od želvy s tužkou na škrábance ale nebyl jsem s tím moc spokojený.

Invi: na coupé toho chromu moc není ne ? snad jen krom znaku na kapotě který tam stejně nemáš )
  • Invi
    Díky že jste mě vyvedli z omylu, myslel jsem že Tempo je dobrá leštěnka. Tedy letos poprve použiji snad něco kvalitnějšího. Koupil jsem sadu Sonax na červenou barvu + Chrom + pastelku. Snad tímto lak udržím déle kvalitnějším.
  • Elkar
    No tak teda taky přileju něco... minulej rok sem si pořídil taky želvu a nakonec skoro celou sezonu než bylo vidět po dešti, že už to není ono a vydrželo by asi i dýl ale jednou me zastihl lehký deštík po cestě a to je pro me hned důvod k mytí auta jak jsou blatníky trochu zacákaný a mytí nejde bez navoskování a leštění.

Postupy na to mám svoje, možné ne světový, ale já jsem taky lokální borec, žádná světovka.
  • Ravel
    Já mám nejlepší zkušenost s Mac Brite Regular (už se nevyrábí, ale mají nějakou náhradu). Vyčistí to prakticky všechno, co na autě po umytí (i aktivní pěnou) zbude, dají se s tím natřít i černé plasty a gumy a leštění je téměř bez práce (to je pro mě asi nejdůležitější). Stačí použít 2x ročně.
  • Marcel 8Vritmo,20Vkappa
    srovnávačky a podobný pojednání mě vůbec nevadí, jen se divim jak JP srdnatě vykecává své léty nabité know how :-)

JP díky za rady,až budu leštit černošky tak to udělám jak píšeš a nebo si tě na to objednám neb jsou za tebou vidět výsledky :-)
  • Warhol
    nechcete se radši bavit zase o oleji?
  • Johny
    skuste anglický AUTOGLYM, je to špička, maju na hrubé veci aj leštidlo s voskom na jemné aj hitec vosk.
  • Honza
    tempo je o ničem.. maixmálně na rozleštění starý šáde... tempo na nový laky taky o ničem...

dlouhou dobu sem používal samotnou želvu s pigmentem a byl sem spokojen, než sem přešel na 3M brousnou pastu a vosk jak sem psal.. v kombinaci s želvou sem spokojen..ještě mě láká přejít auto 2000 šmirglem a od začátku to rozleštit profi leštičkou... ale je to časově náročný a chce to vychytat počasí...
  • Carlos 20vt
    Já si těch informací vážím a třeba jednou budu chtít fakt něco kvalitního tak si to pořídím. Ale kvuli levnému coupe nemam neak zapotrebí utracet treba 500 za lestenku a vosk.To as budu mít maserati potom bude i drahá leštěnka. Navíc existuje i tempo na nové laky ktere je velmi jemne abrazivni takze je s čeho vybirat a nemusim furt použivat jenom to tempo o drsnosti 40 šmirglu :D
  • Elkar
    Proč by se jako nemohlo postavit něco ověřenýho před nějaký argumenty. Jestliže dva lidi maj rozdílný zkušenosti se stejným výrobkem tak proč to nezpochybnit. Od toho se to tu jmenuje fórum a to je k diskuzi.
    já se ti JP divim že to vůbec takhle veřejně a podrobně publikuješ, od jisté doby na všechny kromě pár blízkých přátel úúúplně se.u protože to co jsem se za těch cca 20let naučil a zaplatil špatné nápady přece nebudu zadara rozhazovat :-)

jeden můj kamarád praví: informace jsou peníze, takže když rozdáváš informace, rozdáváš vlastně peníze!!!

druhej kamarád praví: rozdávat cenné informace je zbytečné, protože chytrý si poradí sám a hloupý to stejnak zkurví :-)

otevři si leštičskou firmu,používej kvalitní produkty a ber slušný prachy :-)
  • JP
    Tempo je právě ověřený v tom co jsem psal:)). Velkej úběr laku a výsledek mizernej + krátkodobej (kvůli čemuž to musíš dělat častějš a právě z toho v kombinaci s tim velkym úběrem může bejt docela drahá škoda). 2 litry Selenie? To myslíš jenom za tu leštěnku? Znova píšu, že je potřeba i vosk - leštěnka rozleští/vyplní škrábance a pak je potřeba ten výsledek chránit voskem, jinak to nevydrží dýl jak do prvního deště. Použít jenom leštěnku je naprostej nesmysl, to už radši jenom vosk... "Pálka" - nevim no, v rámci toho co mě stojí provoz aut jsou to drobný a hlavně mi to ušetří tolik času s leštěnim, že se to proti Tempu apod. i finančně vyplatí, protože to jak jsem psal vydrží mnohem dýl = nemusim to dělat tak často.

Ale každej ať si dělá co chce, nutit určitě nikomu nic nebudu. Taky jsem před mnoha lety začínal s Tempem, pokračoval s Turtle Waxem, Sonaxem, ArmorAllem apod. a vim co je to všechno zač a mam to s čim srovnávat:).
  • Honza
    mam brusnou pastu 3M a vosk 3M. + leštěnku s pigmentem od želvy...

s výsledkem jsem spokojen.. i kdžy to je na den práce vždy tak na začátku jara, 1 v létě a těsně před zimou..

ale zas takovej magor jako kámoš nejsem (JP možná zná člena "slama" z AHC a jeho BMW) abych kolem toho lez celej tejden
  • sebo 1.8 16V
    JP
    dari sa ti provokovať stou červenou GTV :)
  • Carlos 20vt
    Trošku pálka.. raději si koupim 2 litry chutné selenie :) A spokojím se s ověřeným a levným tempem.
    krásnej lak je prostě krásnej lak a když je červenej na ferarri,alfě nebo coupátku případně HF integrale tak je to fajn :-)
  • JP
    Já nakupoval tady (je možný že to jde levněji): http://www.detailingshop.cz/lesteni/489-meguiar-s- ultimate-compound-450ml.html

http://www.detailingshop.cz/protekce-vosky-a-seala nty/50-poorboys-natty-s-paste-wax-red-220ml.html

Doba dodání nebyla zrovna okamžitá, ale kupoval jsem s tim i tu Dodo leštičku která nebyla skladem, nejspíš to bylo kvůli tomu... jinak spokojenost, majitel shopu je ochoten dobře poradit:).
  • JP
    :DD no potkat mojí Alfu špinavou je skoro nemožný, když je hnusně tak jedu něčim jinym a jakmile jsou kola zaprášený od brzd, je čas na mytí:)
  • Morris_3nec
    Alfa krásná, asi na jaře vyzkouším ty tvoje zázraky. Můžeš mi ušetřit kus života googlování a hodit sem třebas nějakej tim kde sehnat nejlíp ? Děkuji
    tohle GTV sleduju už nějaký čas, nejlesklejší auto po mym dědkovi :-)
  • JP
    No, tak v tomhle rozlišení asi neni vidět vůbec nic:D. V trochu větším rozlišení jsou fotky tady: http://www.alfisti.cz/index.php?link=cuore-karty-J P_GTV
  • JP
    Tady je výsledek Ultimate compound + Natty's red, bohužel nemam žádnou fotku se zářivkou apod., nejlíp je asi lesk vidět na tom nárazníku na spodní fotce. Ten lak byl docela zašlej a měl dost výrazný hologramy z myčky, něco tam teda ještě zbylo, ale to už by asi chtělo rotační leštičku a profi ruce...
  • turbo
    To je pravda zkušenost je k nezaplacení,protože cesta k dobrýmu výsledku stojí prachy,nervy a někdy nevratné škody.
    hoši važte si že vám někdo dává cenné, spoustou neúspěchů ověřené informace!!! poslední instituce kde byly informace "zadara" byla škola, po škole už se musí všechny informace tvrdě platit!
  • JP
    Teda aby to nevyznělo jinak než to myslim - když auto přetáhneš voskem ze supermarketu, tak to bude vypadat skoro stejně, ale vydrží to pár tejdnů a pak abys to voskoval znova...
  • JP
    Jestli myslíš třeba takový ty kanárkově zelený "nano" od Turtle Wax, tak ty stojej úplně stejně za h... jako všechny podobný, mam od Turtle Wax vyzkoušený tohle, PTFE, Color plus, tu na metalízu a všechno je to co do efektu úplně to samý, akorát ty barevný nechávaj jako bonus fleky na plastech který jdou pak blbě dolu:D. Fakt doporučuju zkusit tu leštěnku od Meguiars nebo třeba Dodo Lime Prime a hlavně nějakej kvalitní vosk od "lepších" značek, tzn. třeba Dodo Juice, Poorboys, Collinite, Valetpro, Swissvax (ty už jsou možná zbytečně drahý, nevim, nemam s nima zkušenost)...
  • turbo
    nezkoušel někdo nanoleštěnky?
  • JP
    Tempo je dobrý tak pro autobazar, má velkej úběr laku, navíc mam pocit že v tom neni vosk, tzn. po leštění je potřeba to ještě navoskovat aby vůbec mělo smysl leštit.

Sám teď používám na leštění Meguiars Ultimate Compound (s orbitální leštičkou Dodo Juice) a vosk Natty's Paste Wax red. Ta leštěnka od Meguiars je fakt dobrá, proti Tempu a prakticky všemu co se dá koupit běžně v supermarketech skoro nenechává hologramy a navíc s ní ani neni moc práce. Natty's vosk je taky úplně jinde než všechno co koupíš v Globusu apod., dřív jsem používal běžně dostupný Turtle Wax, Sonax apod. a dneska už bych to nekoupil protože to nemá smysl - vždycky to bylo tak na 3 jízdy v dešti a vosk byl v tahu, tenhle vosk jsem nanášel na wintercar ve dvou vrstvách někdy koncem léta, od tý doby jsem auto 3x (ručně) myl a pořád je na něm očividně souvislá vrstva vosku která dělá stejný "perly" jako TurtleWax PTFE hned po nanesení. Cena je možná čtyřnásobná, ale výdrž je naprosto nesrovnatelná (resp. rozhodně víc jak čtyřnásobná), takže se to ve výsledku vyplatí.
  • Carlos 20vt
    No už sem to zkoušel,ale moc dobře to nedopadlo :) Zdálky dobré,ale zblízka šly vidět škrábance.. a proti slunku to vypadalo děs běs :)
  • Mario
    Chalani a myslíte že stým dokážem vyčistiť aj zažlknuté predné svetlá ???
  • Invi
    Já jsem leštil žigulíka asi 4 roky Tempem a perfektní věc, možná lepší neleštit obyč. hadrama, ale čistou bavlnou.
  • Morris_3nec
    Kolega sjel Tempem Žigulíka 16x a byl na holém plechu, tak bacha na to ! :D
  • Mario
    Dobre to som potreboval vedieť Diki :)
  • Morris_3nec
    Přesně tak, nanést a nechat chvíli tak, ale nesmí to úplně ztvrdnout jako vosk !!! Jen lehce zavadnout, pak vzít pořádně hadrem nebo leštičkou. Doporučuju dělat zvlášť po částech(kapota/dveře/střecha...) jinak to tempo ztvrdne a pak to nefunguje jak má. Tempo je docela hrubá pasta, nedoporučuje se používat moc často. Tempem sjedu auto třebas na jaře, a pak ho sjedu ještě jemnou leštící pastou od Sonaxu a je to ideální.
  • Mario
    Ano ale ked to nanesiem mam cakat kým to zaschne spravý sa film alebo to mam zotret ed to bude este mokre ???
  • Carlos 20vt
    Asi nejlepší leštěnka na staré laky.
    Nanášet na suche,čiste auto a potom čistou hadrou setřit. Nejlepší efekt dosahneš když to sjedeš leštičkou.
  • Mario
    Zdravím chcem sa spýtať či máte nejaké skúsenosti s autoleštenkou tempo a skôr by som potreboval poradiť postup ako na to či naniest na cele auto a potom lestit ako vosk alebo len naniest a zmiť vodou lebo v návode je to nevysvetlené a či počkat kým zaschne alebo pucovať za mokra Dakujem za vaše rady. :)