Odlechceny zetrvakcnik

• shragicz
    ahoj, kdybys mi ho poslal na sraga@web-systemy.net, byl bych ti vděčný
  • miro20vt
    Ak chces mam vykres na upravu serioveho zotrvacniku napis maila ti ho poslem.
  • shragicz
    nebo, nějaký rozumný výkres jak to na 20VT odlehčit ... díky moc
  • shragicz
    Ahoj, nevíte pls o někom, kdo by odlehčil origo 20VT setrvák v Brně a okolí? Ale někoho, kdo ví co dělá, ne žádného Jouzu z garáže, co to smotne a smotne to blbě. Díky moc.
  • miro20vt
    Uz se stalo bol rozrezany ale v proinziniery ako 3D proekcia a vsetko pasovalo ako ma:-)
  • Marcel 8Vritmo,20Vkappa
    nejlepší by bylo ho teď rozříznout a podívat se v průřezu jak to dopadlo. udělat korekce a ten druhý už bude super. nebo si dát práci a překrestlit si to do výkresu abys viděl
  • miro20vt
    Tak dufam ze ano snazil som sa ist podla vasich rad dodriavat hrubky stien nie menej ako 12mm a radiusy pri prechodoch ale ten tam je len jeden asi najdvolezitejsi tak uvydime :)
    hezký :-) snad to i vydrží :-)
  • miro20vt
    Foto3
  • miro20vt
    Foto 2
  • miro20vt
    Tak zotrvacnik hotovy z pôvodnych 8,9 na 6,0 kg
  • Denis 1,9 JTD:(
    Nebylo by špatné, kdyby se takové výkresy a technické udělátka někam uložily, aby to měli všichni k dispozici(třeba zaheslovat, ať do toho nevidí každý), protože furt se někoho ptát a prosit o zaslání je k ničemu. Nemáte tip na úložiště?
  • miro20vt
    Vyzerato dost male ak bude niekdo chciet poslem mailem.
  • miro20vt
    Nazdar kluci tady mam vykres na odlachcenie zotrvaku na 20vt, podla vypoctou to slo dole 3kg momentalne to je vo vyrobe tak uvydime ako to dopadne :)
  • Johny
    Ibaže na takom slalome do 100km/h tvorí niekde aj 50% a viac trate , ja nehovorím o jazde na bežných cestách. Ide len o to že keby to mal niekto zmerané či to aj funguje či to nieje len kvázi nejaký pocit :-) čo sa týka tých desatiniek ked mi na bedňu napríklad chýba 1s pri čase jazdy napr 1min30s tak vieš o čom hovorím :-) Z prevodovky sa mi pomaly ale isto ozýva stale viac kadejakých pazvukov :-) tak ked to raz bude dola najradšej by som niečo aj vylepšil.
  • Honza
    no do 100kmˇh jedeš pouze 1-2 a nějakejch 6sv případě upravenýho 20VT max.... takže se zde bavíme o pár desetinkách, po který bys jakoby využívalvýhodu významně lehčího auta.. ty desetinky ale stejně rychle dokážeš promrdat..
  • Johny
    No tak mať ušetrených priemerne 80kg váhy do 100km/h to by sa mi páčilo, otázne je či to aj tak vychádza v praxi alebo len na papieri.
    setrvák se neprojeví u auta který má kvalty dlouhý. To co píše Nocarret o ztrátě krouťáku je divný protože hmotnost auta - odpor pro klikový mechnaizmus je podstatně vyšší než setrvačnost setrváku a tak od určitého momentu už ten setrvák v odporu nehraje žádnou roli. na rozjezdu určitě,pak už ne. nějaký rozdíl se dá vysledovat u 4a5ti válů,5ti vál jde s lehkým setrvákem citelně líp a nemá žádné neduhy,možná u kappy 20vt by to poznat bylo - při rozjezdu z 0,u kappy 2446 to skoro znát není
  • Honza
    ad pozantek o pomalým řazení..

co mam možnost porovnat řazení lanovodem ve svým stilu a alfě, tak je to rychlostí a přeností o dost horší jak řazení táhly v tipu, či NA coupečkách...

nevím jestli to je seřízením lanovodů (který sem nenašel kde se daj seřídit -oproti např. VW) nebo tím že jsou tak trochu "gumový"
  • Honza
    ve finále,1 a 2ka jsou natolik krátké že výhodu lepšího setrváku nepoznáš.. a 30-40kg je potom rozdíl plná/prázdná nádrže, takže to dělá pár desetinek...

ten kratší stálej převod, nebo vhodněji odkvaltovanápřevodovka má větší smysl, protože jen 10% zkrácení dokáže zryhclit auto o cca stejných 100 procent na určitou rychlost pokud nebude nutno ovšem navíc přeřadit vejš...
  • Honza
    samozřejmě čím kratší převodovka tím je lehčí setrvák víc znát..
  • Honza
    vliv odlehčení se dá snadno spočítat z momentu setrvačnosti a převodových stupňů..sice ne v sekundách ale v hmotnosti, kterou bys z auta musel sundat aby to jelo jako s odlehčeným setrvákem o X kg..

dělal sem si na to výpočet konkrétně na mým případě (tipo16V)
  • Johny
    pojem "rýchlejšie sa dostáva do otáčok" to som počul už vela krát, znamená to na neutrále alebo pri zaradenom kvalte ? pretože ak pri zaradenom kvalte ide rýchlejšie do otáčok znamená to že musi aj rýchlejšie auto akcelerovať kedže je s otáčkami spojený prenos náhonu na kolesá nie? škoda že to nikto nema zmerané na nejakej profi časomiere alebo na brzde? ale tam by rozdiel nemal byť, mne pride že zotrvak sa predovšetkým dáva dole preto aby sa na astmatikovy dalo rýchlo vytočiť motor a hodiť kvalt vo vysokých otáčkach kde zavodné motory točia motor v efektivnom pásme, aspon ja si to takto predstavujem.
  • Invi
    Kyby to bylo jen + a - tak by se s tím nikdo nepiplal, nedej bože takto neriskoval. Také je třeba přihlédnout k faktu, že samotný setrvák i se svou váhou tam není na ozdobu.. Vůbec bych do takových věcí nešťoural, jedině v případě kompletní generálky motoru, kde je možnost vyvážení setrváku s klikovou hřídelí.
  • nocarret
    To jsem nepozoroval, k tomu krouťáku, po instalaci setrváku se mi zmenšil overboost což následně neslo to zmenšení krouťáku, jinak na druhou stranu zase plus je že se ten motor mnohem rychleji dostává do otáček, je to takový +- dle mě
  • Invi
    Krouťák klesá i "zprůchodněním" výfuku ne?
  • nocarret
    lehkej setrvák = krouťák do háje ověřeno na mým stroji
  • Johny
    Má niekto nejakým spôsobom zmerané aké hodnoty napríklad na zrýchlení má odlahčený zotrvačník ? Ešte mi príde že coupe s jeho kulisou a prevodovkou nie ako práve ochotne bleskurýchlo preradiť o stupen bez toho aby nepadali otáčky, na saxe som dokázal radiť 2x tak rýchlejšie ako na coupe napríklad a vtedy mi pride zotrvačník nie na škodu aby nepadali točky. hmmmm
  • amadeus69
    Pokud se ten setrvák neubere nijak drasticky tak myslím že je to v pohodě, ale když už prdne a ještě v záběru dokáže to posádku popravit behěm vteřiny, přesně jak píše Honza.

..měl štěstí že mu neproletěl třeba mezi nohama :))
  • Skyline
    panove dotaz :) kolik vazi asi setrvak na 16vt, ja si ho zapomel zvazit
    jelikož mi vypadl chlapík co mi na cnc lehčil setrváky na 20vt, budu se muset podívat po jiném a nebo se na to vykašlu úplně a už to dělat nebudu. Každopádně je na zvážení ty seriáky nahrazovat ocelákama jak ukázal Honza,to je podstatně bezpečnější a hmotnostě výhodnější :-)
  • Warhol
    neni už lepší rovnou koupit celou sadu i se spojkou abarth? to už je jenom 15-20k navíc...
  • Honza
    CrMo... prostě jiná liga.., ale za 15000,-
  • Honza
    no ten odvrtanej střed má nevýhodu v tom,že je ZNAČNĚ oslaben přenos Mk z třecí plochy na klikovou hřídel a naopak.. až to ulítne, doufej že nebudeš točit víc jak volnoběh.. protože tohle dokáže zabíjet...

pokud to je z vývalku CrMo oceli nemám problém.. tohle předvýst na seriový litině je pokus o sebevraždu.. čas ukáže..

net je plnej obrázků a videí rozlítlejch setrváků a jeden letící setrvák v akci sem zažil i na závodech do vrchu, kdy vylít těsně po startu z jednoho bramboráka...

můj setrvák na fotkách pro tipo 16v NA váží necelý 4kg.. v coupe mam CrMo co váží 3,2kg...
  • Kuba
    Marcel: kolik vahy dolu to udela ten tvuj zpusob odlehceni?
    je mi nejasný proč to ten člověk takhle dělá protože je to jedno z nejnevhodnějších míst a hmotnost ubraná v týhle části se dá na obvodu podstatně bezpečněji ubrat několikkrát. Ale může pro to mít nějaký léty vysledovaný důvod,čert ví
  • Scoupe
    muj setrvak je od cloveka co stavi lancie integrale a tam jezdi presne tenhle co mam ja, troufam si rict ze tam ten setrvak dostava mnohem hrubsi zachazeni nez u me a nikdy se nestalo ze by ulitl ci neco takoveho.. ale treba vam dam nekdy za pravdu, uvidime casem.. :)
  • Denis 1,9 JTD:(
    Nevím...Na setrváku od Scoupeho nevidím problém, takové oslabení ještě neustřihne setrvák. Je sice pravda, že se bude prohýbat při vypínání, ale jinak OK, žádné ostré hrany.
    co hlava to názor,učíme se celý život :-)
  • Coupe20VT PLUS :-D
    nemohu soudit, ale z praxe vím, že varianta od Marcela je už odzkoušená časem. a to ho jezdím s keramickou lamelou a právě nyní jsem ho měl možnost po dvou letech vidět při demontáži motoru a je netknutý...

takže za mě palec nahoru.
    tam by to nemělo vadit, jen je na zvážení jestli je dobré dělat díry skrz nebo radši slepé. My jsme dělali radši slepé aby zůstalo uzavřeno a konstrukce byla snad pevnější
  • Invi
    sry foto zde:
  • Invi
    Naopak tomuto typu odvrtání se nadá myslím nic vytknout.

odvrtávat centrum na setrváku bych si nikdy nedovolil,ti co na to pomýšlíte si to dobře rozmyslete!!!
  • miro20vt
    Super kluci to my pomoze diky :)
  • Scoupe
    takhle mam ja na 16VT
  • Coupe20VT PLUS :-D
    napiš Marcelovi... já mám odlehčenej setrvák od něho už cca 3 roky a pohoda...
  • Honza
    a 8mm je tam už jen kvůli věnci..zbytek se řeší osazením..(3x3 výstupky..)
  • Honza
    hlavně nikde nejít pod 12mm tady je skica toho mýho..

těch 10mm kolem příruby a přechod a třecí plochu je ze serie
  • Honza
    je to teda 16v
  • Honza
    je to teda 16v
  • Honza
    jelikož je největší žřout energie na obvodu, tak obrábvět obvod a pod třecí plochou setrvačníku...ale ne na míň než 12mm..

přítlačák ten setrvačník za provozu ohejbá, taky aby člověk nebyl překvapen..

samozřejmě základ jsou velký přechodový rádiusy a žádný kruhový díry...

tak to mam já
  • miro20vt
    Caute chcel som sa opitat kde a kolko mozem zobrat so serioveho zotrvaku 20vt aby to bolo bespecne a aby to aj pomohlo? Nasiel som tu ze by to slo tak 3kg dole moj ma 8,9 tak keby som sa dostal na 6kg to by asi stacilo,ak mate niekdo skusenosti s odlachcovanim prosim poradte.