No vypadá to prostě, že to je nekompatibilitou jednotky a kabeláže...
měl jsem v sobotu půjčenou jednotku, se kterou mi to jelo, a musím říct, že to je úplně jiné kafe a jede to skvěle...
zkouším, jestli by někdo neměl jednotku IAW 472 na prodej...
Takže dneska jsem prohazoval komponenty a zkoušel, jezdil, testoval...
Nejdříve jsem vyměnil MAP a projel, ale beze změny, vše při starém :( tak jsem tam dal zapůjčenou jednotku z 8VT, které jezdilo...a ejhle, auto jelo jako posrané ! Táhlo do 8000ot. bez sebemenšího cuknutí, tlak turba prakticky 1Bar ! :) Bohatost byla ta tam, vše krásně OPTIMAL !
Nakonec jsem tam ještě dal svůj MAP, co jsem koupil, a jelo to taky tak krásně jako s tím origo, takže MAP je v pořádku.
Nakonec jsem zjistil, že mám prostě nějakou jinou jednotku...už jen barva štítku neseděla :(
Já mám Marelli IAW 474 a kod WH474.08/8PP.WK...a nevím z čeho je, ale na ní je nápis od karla, že to je dedra integrale 8VT
zapůjčená byla IAW 472 a s kodem WH472.08/8PP.KS a tady by to mělo být taky dedra, ale nevím která konkrétně.
Já s tím normálně jezdím, odkud bych jinak měl ty informace o otáčkách a tlaku? Nebo snad máte nějakou jinou techniku, kterou se dá auto testovat než během jízdy??
Rozvody jsem kontroloval a seděly mi. Jedině, že by byly špatná rovodová kola, případně zaměněna, ale i ty jsou na svém místě jak mají být.
Ještě to v pondělí zkontroluju, ale nedávám tomu moc nadějí...
Asi by to chtělo nějakého fachmana, co bude mít nějaká udělátka a měřítka, třeba by na to přišel...
Mě to po výměně rozvodů také něšlo za plynem jak by mělo a turbína byla tak nějak "shnilá", ale odcházely mi pochvilce svíčky. Ty s tím autem nejezdíš tak to nemáš vyzkoušené v zátěži, třeba by se to chovalo stejně. Byly to rozvody pootočené o dva zuby, tak vyzkoušej překontrolovat ještě toto.
no diagnostika je hezká věc, ale dneska ji těžko seženu na tenhle starej systém.
Jinak jsem hledal info o potenciometrech, bohužel nový originál se dneska koupit nedá asi nikde, jedině nějakou uni náhradu, ale to si moc nepomůžu...a co jsem koukal, tak potenciometr nejde nějak nastavit, aby se s ním třeba pootočilo, jde nasadit na klapku a přidělá se 2 šroubky přesně.
Na Lancia klubu mi napsali, že ty potenciometry jsou stejné, že je fuk, jestli červený nebo černý, že fungují všechny stejně, takže tím jsem z toho ještě více jelen!
Jediná možnost, tak prostě ten MAP, protože prej tenhle systém řízení mu dává hodně velkou váhu při řízení motoru. Ale kupoval jsem ten, co tam být má, protože MAP 16VT je jinej, má údajně jinačí hodnoty...já už fakt nevím
Invi: take mi pan na měření emisí (dříve i mechanik a dnes už jen měří) říkal že ten poťák se musí přesně nastavit, že to jak se tu mnohokráte objevilo že stačí povolit, otočit na obě strany a pustit, že se to samo "vycentruje" je blbost
Sakra vždy si vzpomenu později.. Jsou červené, černé, Weber, BOSCH a zepředu (naproti ose klapky) je číslo, podle kterého bys měl dopasovat. Říkal mi tuším, že BOSCH nejde zaměnit s Weberem.
Aha, tak na tom něco bude...a tak to klidně by mohlo být tím ne? Nedá se to někde vyčíst na tom ptenciometru?
Já se přiznám, že jako elektrika není moc můj přítel...na mechanickou část jako problém snad nemám, ale z elektriky umím zapojit jen tak nějaký vypínač, nebo něco přes relé, ale tím to končí
No jako výfuk mám v plánu předělat a hlavně dát větší průměr, ale to má čas asi teď přes zimu...
Jinak elektriku jsem zkoušel, konektory jsem odpojoval, prostříkával kontaktolem a žádná změna se nedostavila...
Dočetl jsem se i něco ohledně potenciometru, neví někdo, jaký bych tam měl správně mít? Třeba mám nějakej špatnej, že má malej/velkej odpor a proto to dělá? Teď tam mám červenej, ale viděl jsem i černé, a ty mohou mít klidně jiné hodnoty odporu, které by pro mne byly ty správné.
mě kdysi něco podobnýho dělala HFturbo a mělo to tendenci s ohřívajícím se motorem jako-by snižovat hodnotu omezovače. studené to jelo,jak se to ohřívalo tak i klesal omezovač až třeba na 3tis.ot. taky už jsem nevěděl a pak jsem naštvanej zatahal za kabeláž a od tý doby to jezdilo - asi nějakej špatnej kontakt. Problém je že na tyhle auta se špatně shání diagnostika,ta by ti napověděla hodně
Jak psal JardaITC me to delalo taky nemohl jsem prijit cim to je. Asi po mesici skoumani a vseho moznyho jsem tam dal zpatky seriovy vyfuk a auto zacalo hned jet normalne. Tak jsem stim jezdil asi mesic pak jsem tam dal znovu jenom nerezovou trubku bez tlumicu a auto jelo uplne normalne vubec jsem to nepochopil proc to predtim nejelo.
Ten motor je v podstatě stejnej jako 16V, akorát to má méně ventilů, ale blok je naprosto stejný. Jen teda to má rozdělovač a 16VT už má jen cívky.
No tak výfuk je průchozí, to jako jo, a nechce se mi věřit, že by to dělal on, když třeba Phob ho měl vlastně taky jen trubku dozadu s otevřenym koncákem...
tady je video, už jsem slyšel i názor, že to nejde za plynem...
A tak mě napadá, jaký je rozdíl mezi tímto a motorem z Lancie 1.6 HF Turbo? Koukám že hlava a vše okolo vypadá stejně. Vím že to má jen jinou kliku (zdvih) a stejné vrtání (měděné tesnění jsem kupoval na integrale). Ten motor mám ještě doma, tak to zkus zjistit a díly které ti budou pasovat ti můžu za symbolickou cenu věnovat. Třeba to těsnění..
Tak já jsem na tom úplně stejně a doufám, že to bude tím kontaktem k tomu snímači klapky. Ten motor co máš 2,0 8v je hóódně podobnej tomu našemu 16VT. No tak uvidíme co nám Invi řekne, jakmile vymění kabel..
přesně to samé dělalo 20VT k3lukasovi, nešlo vytočit na víc jak 5000, cukalo kuckalo, svíčky černý jak bota a problém byl ve výfuku. Měl tam nerezovou trubku a po výměně za originál začalo auto jezdit normálně.
Nevím jak jsou si podobné tvůj motor a můj (16v T), ale chování tvého je hodně podobné problému který mám teď já. Zjistil jsem, že je to v kabeláži a přesněji přerušený kontakt ke snímači polohy klapky. Díky tomu mi také jede auto okamžitě do nouzáku.
Možná to není obo, ale pokud máš možnost, koukni na kabely.
Zdravím všechny,
vím, že to není přímo motor, který tu máte v autech, ale je tu více Turbařů než jinde a často velmi znalých, něco jsem pročetl, ale i tak se zkouším poptat.
Mám motor 2.0 Turbo 8V, normálně řízenej jednotkou Marelli IAW (Delta integrale 8VT) a neumím se zbavit problému, že to nechce jet. Prostě dostanu se někam na 4000ot. a začne to cukat, skákat, všelijak se hádat a nemůžu se dostat výš.
Když tomu šlápnu na 1q, tak se to vytočí až na 7000ot., ale při 2q už začne co jsem psal...a já už si nevim rady. Někdy pomůže povolit a přidat znovu plyn, ale i tak to vyleze na max 5000-5300ot. a konec...Tlak Turba je na 1q 0,7Bar a na 2q už jen 0,5Bar...
Myslel jsem, že to je vysokej tlak paliva, tak jsem ho stáhnul na 2,5Bar při zátěži (2Bar na volnoběh), před tím jsem měl 2,7Baru na volnoběh a 3,2 pod zátěží. Ale nepomohlo, a podle A/F metru to mám pořád bohaté. Vyměnil jsem i svíčky už 2x a stále stejné problémy (původně NGK 3-elektrody, pak obyčejné NGK a teď Brisk) a vždycky černé jak holiny, kabely, palec rozdělovače i víčko nové. Taky když se to ohřeje, tak to drží 1200-1300ot. a níž se tomu nechce, jen po odpojení VAE to sleze asi na 1000ot.
Podtlak to dělá dle mě normální -0,7 volnoběh a -1 při brzdění motorem (max u budíku). MAP jsem kupoval nový ( http://www.mjauto.cz/_kfoto/fc103017.JPG ), Palivák je novej, čerpadlo je externí Bosch 044.
Zkoušel jsem hýbat rozdělovačem i čidlem u kliky, jestli to bude mít vliv (třeba předstih) a je to stále to samé.
Já už jsem svoje nápady vyčerpal. Díky moc za všechny podněty...