Jakou baterku?

• Thor
    Je to blbý, ale starší auta chtějí taky starý typ baterky. Nové typy baterek (desky dotované stříbrem, kalciem a kdoví jakou sračkou) mají vyšší nabíjecí napětí - tuším +/- 14,5 V.
    Starším typům stačí 13,8 a regulátor alternátoru je na to nastavený.
    Tedy nový typ baterky je pořád nedobitý a to jí dost vadí.
    Regulátor navíc snižuje napětí s rostoucí teplotou. U Coupe se od výfuku/turba ohřívá a to dál snižuje napětí.
  • sebo 1.8 16V
    Nemeň alternátor rovno ukradni jeden rýchli reaktor z novšej ruskej ponorky máju 2x200MW nevšimnú si jeden im stačí:)
  • krisz
    milda20vt:o,zabudol som pre teba urobyt tu fotku,kde mam vyvrtanu tu dieru,tak zajtra to vyfotim a poslem ti...Pekne zosiky,uz len dobry sub a srubky vypadnu z kupecka :D
  • Milda20vt
    a este 1 mobil je htc touch pro
  • Milda20vt
    pre predstavu aky je velky
  • Milda20vt
    Diky potom dodam foto celej zastavby a teraz jednu taku slintacku?!?
  • krisz
    Jo pravdu mas,urcite budem potrebovat silnejsi alternator,lebo taky vykon nedokaze original na dlhodobo...Ale este som nedostal k tomu...

• krisz
    Tak urcite nie,preto som pisal,ze bez audio urcite vydrzi 10rokov...Ale tu otazku aspon sme vyriesily :)
  • sebo 1.8 16V
    Hm aj pre-mňa?:)Ja som elektrikár a písal som to od začiatku .Ale osobne by som pri takej sústave audia rozmýšľal na silnejším alternátorom Ta baterka je bez pochyb kvalitná ale tých 10 rokou v takých podmienkach nevydrží
  • krisz
    Aj ja som musel vyvrtat dieru pri dvere,lebo ani ja som nenasiel dieru pre taky kabel..Zajtra ti dam fotku ,ja kde mam vyvrtanu...Toto pre kazdeho!!!Nedobre dat vacsi akumulator do auta nad 70Ah,lebo ked zapnej svetla,klimatizaciu,ventillator atd...tak uz alternator nedokaze nabijat baterku kvoli vacsieho odberu prudu,takze to bud znici baterku,bud odide alternator,teraz nepoviem,ze behem tyzdne znicis vsetko v aute,ale skoro kazdy rok budes kupit baterku...Preto treba pouzivat mensiu baterku napr.50-55ah a kvalitnejsiu(co som napisal,najlepsi vyber exide dc900)pretoze tie baterky nepotrebuju tolko prudu z alternatoru,aby rychlejsie boli dobite(som vyuceny elektrikar)Uz mas tu otazku vyrieseno...
  • Milda20vt
    to krisz diky za radu a jeste jedna prosba sem koukal a u motoru nemuzu najit diru kterou bych tu 50 protach do interieru a dal. dik
  • sebo 1.8 16V
    Tak si nemal komentovať "sebo1.8" len názor
    A to mi je jasne ze nie si elektrikár. Pre normálne použivanie FC a fungujúci alternátor je absolútne zbytočne dávať viac ako 60Ah A pre taky extrém audia ako je tu písane by bolo najlepšie ako 70ah baterka + silnejší alternátor. Poriadne ne dobíjaná 70Ah baterka ktorá je veľmi zaťažovaná odíde skorej ako kvalitná 50ah ktorá je vlastne zapojená v správnom nabíjacom režime v FC
  • sebo 1.8 16V
    začal si ty Daj si pre mňa za-mňa do FC 200Ah baterku
  • sebo 1.8 16V
    Presne toto som mal na mysli " preto nove auta máju silnejšie alternátory " Ak by si niečo takéto chcel kompenzovať musel by si použiť ne len silnejšiu baterku ale aj silnejší alternátor
  • krisz
    Cau,ja mam vsetke kabely od audison pretoze audison ma teraz na trhu najlepsie kabely...Impulsny a reprokabely daj od audisona,reprokabely 2.5mm,ale tebe 50mm napajeci kabel asi nebude stacit,prretoze ten sinus live ma 3000wrms a aj ten ground zero neni slaby...Urob si to tak,ze na sinus live natiahni 50mm,a na ground staci 25mm...Do zadu netreba ziadny repro,lebo v zadu nesedis,radsej 2pary do predu...No ja mam 2favority sub ground zero a hifonics...Ked mas vela peniaze,tak od Ground sub nuclear gznw15,od Hifonics GX3215,ale to bude vsetko na teba ked uz nechces miesto v zadu,tak do kufru da sa namontovat 2x300mm subwoofery aby to vyzeraly alebo jedno 40mm,to bude na teba ake subwoofery vyberies,ale pozeraj len take subwoofery,co maju min.1500wrms a 2cievky 1+1ohm alebo 2+2ohm...Ten sinus live ma kamarat a na to zapojenych 2 subwoofery od Ground 30cm,kamo to je masakr co dokaze ten sinus s takymi subwoofermy :) na DB Dragu 151.5DB tlacil s oktaviou...
  • Milda20vt
    to krisz:cau co mas za muziku by mne celkem zaujimalo,jaky mas napajeci kabely a ine ja stavim take mam zatim zesiky sinus live sla-3000 a pak este ground zero nuclear 2600.No a budu tahat 50napajeci kabel. predni repro mb quart zadni nebudu davat. no a este nejaky to tlumeni atd. porad jakej sub do kufru...diky
  • sebo 1.8 16V
    Nezmysel ? takže všetci sú strašne sprostý a ty si chytrí pritom v nových autách más 120A alternátory aj v zakladaných radách ne ešte v 1.8 až 2 .Jednoducho ak je na aute projektovaná baterka okolo 60A tak bude nabijaci prúd prispôsobený na ňu Prečo sa nereaguješ na krisz ktorý "odpratal" 3 baterky ktoré boli kapacitne nad 70 A funguje mu 50? Aj keď si myslím že tie staré baterky by mohol ešte prebrať nabitím a vybitím veľmi malým prúdom
  • sebo 1.8 16V
    krisz vieš že si potvrdil co písem?Ta tvoja EXXIDE DC900 ma síce "skratový" prúd 900A ale celkovú kapacitu len 50Ah . Ja chvála bohu nemám záujem mat 4x 100W hudby v aute .Nechcel som sa hádať len presvedčiť že by sa kapacita baterky mala približovať dokumentácii " na takú kapacitu sú nastavene nabíjacie parametre"
  • krisz
    No ja kvoli muziku mam velke skusenosti s baterkamy(zosik 1700wrms a 2x sub audiobahn 800wrms kazdy sub)..Najpr. som mal v aute bosch 63ah 520A vydrz 4mesiace(2700kc),potom varta 62ah 510a vydrz 3mesiace(2500kc),potom nejaka nemecka znacka 74ah 600a vydrz 3mesiace...No a teraz mam EXXIDE DC900-ku,toto istu hudbu v aute a uz 2rokov,co tam je ta baterka,a zatial takisto funguje ako novy...Takze pre mna 3baterky mi staly zbitocnych 8000kc behem 10mesiacov...EXXIDA som kupil za 5400kc(teraz za 4000kc som vydel nekde na nete)...Ja len hovorim,ked mas na velku baterku tych 3000kc tak daj tam este tych 1000-1500kc a mas skoro neznicitelnu baterku,co je bezstarostny a velmy silny(50ah 900A!!!) kazdy bude stym naprosto spokojny...(podla mna bez silnej hudby min.10rok,co vydrzia tie baterky)
  • sebo 1.8 16V
    Hm jedno to ešte raz vôbec neje dokonca taka sprostosť ako nariadenie aj cez deň svietiť sa na tom podpíše Preto v nových autách sú viac ako 120A alternátory A nabijaci prúd Udržovací 5% kapacity nijakú baterku nenabije ale len udržuje na nabíjanie treba aspoň 10% dúfam ktorý mi tu píšu majú aspoň učňovky z elektrotechniky
  • Mertix
    a co kvuli váze sehnat gelovou, bude o dost lehčí než 72...
  • _ACE_
    Přesně tak více ampérová baterka se bude jen déle nabíjet.A nižší nabíjecí proud je pro ni lepší,takže tam dej co největší která vejde do držáku.
  • sebo 1.8 16V
    tiež si myslím ze 62A je tak akurát aj cenove Niektoré 72A by tam mohli viest tiež.Zaujímave sú alternátory pre fiat coupe dokonca aj pre 1.8 sa prúd líši od 85A "Bosh" až po 120 A nejaká čina
  • Elkar
    pro 16vt predepisujou 60 Ah takze 20vt bude minimalne stejne. (s klimou)

v lete asi nebude vadit o neco slabsi. mam 54 Ah a startuje jako vino. měl jsem chvíli 45Ah a prostě to točí o vteřinu dýl.
  • von Raven
    trapici s 50Ah, pod 60 nelez setrilku
  • krisz
    Tak ser na tie baterky a radsej si kup OPTIMU alebo EXXIDE DC900,a ti vydrzia min.10rokov,tie baterky specialne na velky prud,hlavne ked tam mas velku muziku...napr EXXIDE DC900 ma 50AH a 900A(norm.baterka 50AH ma 400A),ale pocitaj na cenu okolo 4500kc,ale za taku cenu mas vyrieseno tu otazku,ze aku baterku do auta!!!!!
  • sebo 1.8 16V
    Co sa tu všetko nedozviem :) Ale ne Udržovací nabijaci prúd by mal byt okolo 5% kapacity takže u tej 52A asi 2,6 ampéra u 72A 3,6 ampéra Takže určitý rozdiel tam určite je .To napätie okolo 14,5V pri zapnutom motore tam musí byt inak by o nejakom nabíjaní nemohla byt reč.
  • Pegas77
    odkdypak se prou měří na volty?
  • Milda20vt
    No my to nedalo tak som isiel merat tak::: pri nastartovanom aute svetla+radio+klima prud na baterke 14.9 +/- 3. pri vypnutom motore 12,13v.cize ok staci tak.
  • sebo 1.8 16V
    Vonkoncom to neje jedno Ale osobne som ten prúd nemeral takže sa nehádam ale určite to nieje jedno neje dôležite len max kapacita baterky ale aby bola sústava v aute ju aj udržať "nabitú"
  • Milda20vt
    no to fakt netusim ale uz ji tam mam cca rok a pohoda startuje na prvi sup
  • sebo 1.8 16V
    bolo by zaujímave vedieť koľko sa ujde pre baterku prúdu pri jazde "zapnutá klíma zapnuté audio zapnuté svetla" Či stihne dobíjať aj tu 72
  • Milda20vt
    hmm ja sem tam narval 72akumu a sedla tam jak prdel na zachod
  • krisz
    Kludne pouzivaj 62AH,viac silu ma v zime ako 54AH,a este mas tam nejaku muziku a klimu tak hlavne preto 62ah...
  • sebo 1.8 16V
    mno ja mam na 1.8 62 a ešte je tam kúsok miesta Osobný názor ak auto používaš na dlhšie jazdy bez častého štartovania stačí aj ta 54 Ak ne doporučujem na max rozmeru kúpiť ja som dal za svoju nejakých 50Euro nieje veľký rozdiel v cenách podla kapacity skorej značky
  • Fugasik
    Myslím že 54 musí stačit...a pak hlavně větší je větší a nevleze se....
  • Tonda
    Zdravím pánové, chtěl bych poradit jakou baterku koupit do 20VT, mam na mysli kolik ampérhodin,díky