alternativni rozmer rafku a pneu a zapis do TP

• Džanek
    tak jen pro zajimavost> Zapsani jinych rafku do TP je v teto republice zda se prakticky nemozne. Potrebujete k tomu> Tzv. typovy list (cesky vynalez) coz je jakesi prohlaseni s razitky Dovoze, ale i prodejce, ze kola jsou vhodna pro pouziti na vasem konkretnim aute. K tomu se priklada atest TUV vc. ceskeho prekladu, kde jsou uvedeny konkretrni typy vozidel, pro ktere je ten konkretni disk urcen. Takze prakticky to same jako typovy list. Tento je ovsem vetsinou volne ke stazeni na strankach vyrobcu. Tzn ten Cesky "typovy list" je prakticky jen ochrana ceskych dovozcu disku, protoze bez jejich pozehnani, ktere vam ovsem daji jen na u nich zakoupene alu disky, jina kola treba z druhe ruky u nas proste nezlegalizujete. Absurdistan.
  • Džanek
    Diky Alesi. Podle toho co tam pisou to vypada, ze pres typovy list nejede vlak. Vydava ho pouze dovozce kol:D a pouze k jejich novym kolum.. jak jinak taky ze. Za vsechno mluvi fakt ze "typovy list" je Cesky vynalez:( tedy je to opet jen zbytecna formalita, ktera zatezuje konecneho spotrebitele.. Uvidime jestli odepise importer a prodejce kol.
  • Luigi 16VT
    No já to taky kdysi řešil. A stačila mi k tomu servisní příručka od Coupé a sdílnost lidí na úřadu .. 16" tam jsou ... opsali mi všechny rozměry a uvedli "alternativní použití alu disků" .. a nikdy jsem s tím problém neměl ... mám 225/40 v 16" .. asi je to o lidech na který natrefíš.
  • Ales
    mrkni na http://www.elektrony.cz/?&volba=FAQ třeba ti to pomůže
  • Džanek
    uz jsem napsal importerovi i prodejci rafku s dotazem jakym zpusobem spravne postupovat ve veci zapsani alternativni velikosti pneu do TP.. tak uvidime. Kazdopadne je zajimave, ze auta dovezena z nemecka v TP 17" kola zapsana maji a u nas je to zda se problem.
  • Gonzo
    kupil som si nove a tie 17ky som predal Bobimu:) Kazdopadne skus, neplatis nic ak ti to neuznaju. To ze to neuznali mne nech ta neodradza:)
  • Džanek
    a jak si to vyresil? kola si nekoupil nebo jezdis bez zapsani?:/
  • Gonzo
    Ahoj,

riesil som to cca pred rokom, poslal som ziadost o schvalenie noveho rozmeru do Fiatu (presne ako tvoj rozmer) a z Fiatu mi odpisali ze ten rozmer nie je ok. Ak by to schvalili tak by mi to poslali na dobierku 66 EUr. Ak by to schvalili:) tak by som uz nemusel robit kvoli tomu technicku ale stacilo by ist na obvodny urad dopravy a tam si nechat zapisat / dopisat rozmer. Predpokladam ze u vas to bude podobne.
  • Džanek
    Ahojte, vypada to ze me ceka problem se zapisem alternativnich kol do TP a tak bych se rad optal na vase zkusenosti.
    Co jsem tak vycetl na netu, jsou vicemene dva zpusoby:
    a) ke kolum je typovy list pro kokretni typ vozidla vc. vsech rozmeru schvalenych pneumatik. To by melo stacit k technicke kontrole a naslednemu zapsani na dopravnim urade do TP.
    b) ke kolum neni originalni typovy list, zbyva oslovit importera znacky se zadosti o schvaleni vybranych kol pro konkretni typ vozu (napr. u Fordu pry jen za to chteli 2000,-) a dale postupovat jako v pripade a., tedy technicka a zapsani do TP.

Resil nekdo tento problem, pripadne oslovoval importera se zadosti o pomoc? Osobne by mi to za to skoro nestalo, ale auto mam havarijne pojistene a nerad bych, aby se mnou pojistovna pripadne vymetla jen kuli tomu, ze bych nemel zapsany kola... Jinak jde mi o kola 7,5x17 a pneu 215/40 takze prakticky zanedbatelny rozdil oproti origo pneu.
    diky