-
11:38:49 11.12.2010
ok robil som to na autach ktore mali termostat ok od novoty spotreba rovnaka ako v lete .Nemato ziaden zmysel :)
-
09:08:01 11.12.2010
Daj si dokopi auto a mas pokoj,je to ako zo zenskov.prestanes sa onu zaujimat vykasle sa na teba :-)
-
10:10:56 10.12.2010
Přesně tak pokud je funkční termostat karton není třeba.
Já měl na bravičku termostat načlej a zůstával furt otevřenej, nechtělo se mi to v prosinci dělat a tak jsem dal na 2/3 chladiče karton. Fungovalo to dobře, ohřátí trvalo maličko dýl než normálně, ale pak už teplota držela. Malinko problém jsou kolony kdy tomu ten vzduch zespoda moc nepomáhá a tak jsem občas musel hoooodně topit :D ale to bylo asi tak 3x ze celou zimu.
Jak je teplota venku nad 5-8 stupňů karton vyhoď a vyměň termostat, protože to má tendence se vařit :D
-
04:01:27 10.12.2010
co to uzavrit? nebo uvarit? :D
kdo ma funkcni termostat, ten nepotrebuje resit karton
kdo ma vadny termostat, ten to muze zadeklovat na zimu pac mu to pomuze za jizdy na delsi trate, kdy by se mu vic chladil trvale otevreny velky okruh a v zacpe mu to ventilatory uchladi pac si cucnou chlad od zeme zespoda, hlavne at to nezapomene na jaro vyhodit a termostat si spravit
-
20:17:02 9.12.2010
Nemusím zkoušet, jednu zimu jsem kdysi s jedním autem jezdil s částečně zakrytým chladičem, protože mi propouštěl termostat a takhle jsem pomohl motoru se trochu ohřát. Na jaře jsem to pak málem zapoměl vyndat a teploměr mě upozornil, že tam mám víc než jindy, tak šel karton pryč a nový termostat tam.
-
20:06:34 9.12.2010
Hm čo tak skúsiť na jednu zimu?
-
20:03:00 9.12.2010
sebo, jak jsi psal níže, ze se ti po překrytí ohřívá na 80 a predtím na 65, tak je jasné, že ti klesne spotreba, protoze motor konecne jde v rezimu téměř zahřátého motoru. Když odstavím auto a za dve hodiny ho pujdu nastartovat, tak záleží jak hodně vychladne kapalina přímo v motoru a jakou hodnotu odešle čidlo jednotce, podle toho samozřejmě upraví volnoběh a na to prochladnutí stojícího auta nebude mít karton u chladiče až tak zásadní vliv. O pár stupínku tam rozdíl bude, že se ten teplý vzduch dostane o něco rychleji z motorového prostoru bez zakrytí, ale jak říkám, nebude to nic zásadního.
-
19:53:12 9.12.2010
Jasne po 2hodinach naštartuješ je okolo 0 a otáčky 900 bez prelepenia 1200 na sýtič skúste to a potom napíšte zmenu alebo rozdiel a funkciu termostatu prosím už ne
-
19:46:26 9.12.2010
Honza má pravdu, pokud je termostat zcela funkční, je zbytečné zakrývat chladič, protože termostat sám reguluje teplotu motoru. Pokud termostat propouští a majiteli se ho nechce v tehle kose měnit (měl ho vymenit hned, když zjistil že není funkční), tak překrytím dosáhne vyšší provozní teploty a ne jen 60stupínků, to je pravda, jinak to nemá význam.
-
19:41:49 9.12.2010
Hm jedine riešenie skus to na jednu zimu aj na FC a popíšeme o tom takto je to tvoj neoverený názor
-
19:31:20 9.12.2010
navíc nevím proč ho zakrejvat.. je to přežitek z dob šáde 120, kde měl okruh 12l a trubky pod autem, na co samozřejmě termostat a topení nemohlo pružně u tak malýho motoru reagovat...a pak ještě karos, kde se taky potrubí táhlo několik m pod autem..a jak známo nafty maj lepší tepelnou účinnost, tudíš spotřebují víc tepla pro svojí potřebu a je třeba je méně chladit..
kdyby to výrobci uznai za vhodné, tak to montují doposud.. před 80 lety byly dečky a žaluzie montovány, ale to měli motoroy samooběžný chladící okruh bez termostatu..
-
19:27:08 9.12.2010
zakrytej byl pouze u kitový feldy... kde ale nebyl termostat..
-
19:14:33 9.12.2010
to mi bolo úplne jasne že si chladič nikdy nemal prelepený inak by si nenapísal že to nemá v zime žiaden zmysel
-
18:22:30 9.12.2010
já nikdy chladič nezakrejval a topilo to již po 2-5km jízdy, přičemž pořádně prohřátý kolem 15km.. vedlejší efekty jako vlažení při malejch otáčkách a podobný nesmysly sem nikdy neřešil, pokud nebyl načatej nebo mrzvej termostat, či díl topení..
-
17:35:27 9.12.2010
Honza : nikto tu nepísal že FC netopí! A každému je funkcia termostatu jasna aj to že auto ma dosť rokou takže ne nove a super fungujúce diely .Išlo v otázke či pomôže zamedziť prúdeniu vzduchu na chladič mam to odskúšané na každom aute čo som používal a funguje to! Mne otvára termostat pri 65C prilepením mriežky mam okolo 80C a v zime sa srat z termostatom nebudem .Ak zoženiem novy a bude chodiť na 88 v zime mriežku budem prelepovať aj tak .A odpovedal si si sam tým že auta sú testované aj "rovníku aj na póle "Prelepený je to "úprava" pre ten pol jasne že sa tým nedá jazdiť v lete.A za poklesom spotreby si taktiež stojím
-
17:09:00 9.12.2010
lidi nevím co řešíte
1) každej výrobce tráví roky vývojem a jízdníma zkouškama celýho auta v podmínkách rovníku , ale i severního pólu.. to že ital netopí je hovadina na Ntou, kterou vyplodí jen debil..
2)je pravda, že jsou studeněší a teplejší termostaty - specifický pro danej trh, spíše pro paliva an daným trhu.. studenější (cca 76-80°C) termostaty jsou k dostání běžně v jižní americe, kde se ale jezdí na alkohol..., v našich podmínkách (82-86°C)
3)pokud to nevyhřejvá tak jak má, tak to je problém termostatu, vodní pumpy, ucpanýho, či sežranýho výměníku tepla
4) pokud to fouká vlažně, je termostat špatnej, otevírá víc než je pro dané podmínky nutné, nebo jsou sežraný/rozpadlý těsnící gumičky..což jsem měl na tipu a kdysi na HGT...
měl by zůstat pouze natolik otevřenej, aby se motor uchladil, ale přitom stále držel provozní teplotu...
-
20:45:25 8.12.2010
termostat otevírá proporcioonálně takže žádnej teplotní šok nehrozí....vlažný vzduch při 2000otářkách je normální neb čerpadlo nestačí tolik zásobovat výměník tepla-topení a proto nefouká tak teplý,na to nemá vliv teplota motoru....
-
17:08:33 8.12.2010
von Raven V zime sa hrát z termostatom no neviem jedine v servise alebo vyhrievanej garáži. Prúdenie vzduchu chladí neskutočne . Podla mňa to zmysel aj pri termostate ktorý otvára na 88 určite sa auto ne-prehreje je robene na horúčavy 40C ne na 0 Na fabii som mal v starej robote cez zimu spotrebu 6,5 litra a to 50% mesto ostatný plakali že sa nedostanú na 7,5 v systéme na vykazovanie spotreby
-
10:38:58 8.12.2010
Udělám to taky jen s tou mříškou v masce, jen tu zakryju zevnitř, ať je motoru příjemněji v mrazech. Malý a velký okruh funguje, jelikož se mi motor (i na teploměru) ohřeje do 2 minut v pohodě. Ručka teploměru drží pořád stejně ať jedu jak jedu a nekolísá (ale drží pořád 70°C, na 90 to nejde ani při pile, třeba i budík podměřuje kdo ví). Jen teplota která fouká do kabiny se mění. Když jedu v otáčkách tak pohoda horko, ale jakmile tam hodím na 6ku cestovní režim 2000 ot/m tak jde jen vlažný, tudíž podle mě na to bude mít vliv i ten fungl nový chladič, který prostě chladí lépe, než ty zarostlé 10let staré. Zaslepím tu mřížku, to určo pomůže.
-
18:05:54 7.12.2010
Myslím že je nás tu malo čo nepoznajú funkciu termostatu .Druha vec aj v zacpe v zime idú oba okruhy a ver alebo never stíha to ochladiť nezopnú sa vetráky "Hlohovska zacpa na moste" ale ja nepoužívam kartón ale prelepenie fóliou .
-
18:05:53 7.12.2010
ještě bych jen upozornil že turbo coupe má vzhledem k chlazení turba vodou trošičku problémy s teplotou vody v zimě protože voda jde přes turbo do chladiče nehledě na to v jaké pozici je termostat,proto třeba 20VT ačkoliv termostat otevírá nad 80 se neohřeje za normální jízdy nad 70 kvůli chlazení turba....
Já třeba mám u coroly plastový kryt který brání proudění vzduchu přímo na chladič ale když sepnou sahary tak je tam dost místa na proudění vzduchu...auto je z roku 85 a má najeto 305000.- na LPG....ohřeje se normálně ale netopí....ale jezdí za osum litrů plynu....
-
17:59:48 7.12.2010
Dobrá rada odborníka. Takže karton tak maximálně do 120tky.
-
17:50:28 7.12.2010
hehe kdyby ti u coupe fungoval správně termostat nebo si nekupoval mrdkový ale levný tak budeš topit vpohodě...jediné co se v zimě děje je to že ohřátí vlivem okolní teploty trvá dýl,ale rozhodně to nemá vliv na topení na to má pouze termostat a jak bylo podotknuto,pokud si termostat rozlouskneš zjistíš že je nejprve otevřen malý okruh v čemž figuruje i chlazení turba a potom je otevřen veliký okruh...20VT se standartně dle budíku ohřeje na 70 a více v zimě nee,jen v koloně....
Dále ford má stejně jako každý moderní ropák na ohřátí vody "žhavící" svíčky v potrubí k topení problém u naftových motorů je jejich ohřátí ale zároveň i chlazení a zase pokud funguje správně termostat a i toto vyhřívání auto musí prostě topit tk jak vyjelo z továrny.....
ale tim že totálně zacpeš chladič papírem docílíš jen toho že motor přehřeješ a až sepnou sahary tak nebudou mít odkud sát vzduch protože si přívod zasral kartonem a spálíš i je už vidim jak leze v koloně teplota a ty někde vylejzáš a taháš ven karton abys neupek motor......
-
08:10:10 7.12.2010
Ja som to robil inak ako papierom na chladič ale ochrannou páskou na na nárazník a mriežku v starej robote som jazdil 8 rokov každý deň jednoducho nejde do motora studený vzduch ne len na chladič ale aj okolo motora .Okruch ale aj tak chladí aj keby mal motor 90 vzduch okolo motora toľko nemá ručička na teplomery vždy držala podla manuálu len bolo auto skorej zohriatie a nevychladlo úplne aj po polhodiny státia "sanie som nezakrýval "!!!!!!!!! A nerobí sa to z jediného dôvodu kto by sa stým .....
-
21:48:38 6.12.2010
zakrejt chladič v zimě je vhodné - motor když si pootevře termostat tak nedostane pecku od -20 ale větším proudem méně rozdílné teploty se ochladí. Není to ale supl špatného termostatu - ten musí být v kondici!!! a pozor až se mírně oteplí aby se neuvařilo - pak už může být málo směnné plochy!!! při -10 lze zakrejt 90%, při 0 už je třeba mít aspoň 25% odkryto
-
13:40:00 6.12.2010
já když to dotáhl domů tak přestože bylo léto měl jsem za tou maskou kus gumy, ale že by to pak topilo jinak se nezdálo ale taky nikdy nebylo míň jak 5°
-
13:11:10 6.12.2010
zmysel to určite ma aj keď termostat drzí teplotu a nehrozí prehriatie v zime pusti sa vetrák a je chladené. Pri studenom štarte sa skorej dostane motor na svojich 85C
-
12:24:07 6.12.2010
nene moje coupaso topí dobře, zatopí rychle ale při rychlejší jízdě v nízkých otáčkách na 6tku to prostě více chladí než topí, jasné, že ten termostat bude třeba načnutý, ale nehodlám se s tím nějak jebat. Horší to má táta na TDCI mondeu. tomu se ručka odlepí až tak po 15km a na provozku se nedostane ani kdyby se posral, takže tam mu to taky fláknu na chladič a bude to v cajku. Na jaře až bude teplo, tak se mi pak možná bude chtít jebat se s tím termostatem :-)
-
10:50:43 6.12.2010
musíš to nějak napasovat před chladič, stačí karton z krabice a zastříhnout ho. Nebál bych se zakrýt velkou část nebo i celej chladič, ukazatel teploty vody na palubce máš, tak kdyby se auto přehřívalo, uvidíš to.
-
10:19:56 6.12.2010
A co je na to nejvhodnější? Obyč karton tam nějak zahnout? A jak velkou část si tedy zakryl?
-
10:08:29 6.12.2010
Zakryj ho, ničemu neublížíš a motoru bude v té kose aspoň krásně, je to běžná věc. Na dálnici při vyšších rychlostech vlivem mrazu a studeného vzduchu hrozí dokonce zamrnutí chladiče za jízdy. Já to takhle zakryl u Punta a jakej je to rozdíl, paráda.
-
09:19:49 6.12.2010
Zdar. Coupaso topí rychle, ale teď v te zimě se nevyhřeje na moc velkou teplotu. Fouká jen takový vlažný vzduch ikdyž je to na max. Experimentovat s termostatem atd se mi momentálně vůbec nechce tak mě napadlo.... Myslíte, že by trochu pomohlo zakrýt kousek velkého chladiče nějakým kartonem či něčím ? Třeba polovinu ho zakrýt aby tak nechladil.. Je totiž nový, čistý ,tak to asi s tím chlazením moc přehání :-P