Musím uznat, že to je velký rozdíl. Moje zkušenost je ta co jsem psal, a to už jsem se věcí z duralu navyráběl, nabrousil a naleštil. Nevím v čem byla u vás chyba, že to pod vodou bylo horší, než v případě toho, pro mě dost srandovního, způsobu s lojem. Věřím, že to funguje. Každopádně je možné použít smirek o zrnitosti kupříkladu do 320/400 a pak jít rovnou pastou. Pasty jsou taky v různých zrnitostech, ale to už jsi popsal v návodu níže.
Taky záleží velmi na materiálu, některý jde do zrcadlova, některý ani omylem.
Lesteni hliniku
-
22:28:40 17.1.2010
-
09:59:16 16.1.2010a výsledek broušení 200 a leštící pasta..
časová úspora razantní (co líme, to 4 hodiny úspora oproti předešlýmu postupu..) -
09:57:43 16.1.2010schválně, ti sem dám fotky z leštění kol .. hodně dlouho jsme z toho byly neštastní když se aplikoval postup postupně až k 2000 smirku (na sucho, pod vodou, pod WDčkem atd..) a následně profi leštící pasty několika značek..
pak se zkusilo dbát na rady profi leštičů..tj skončit u drsnosti cca 200 na sucho , následně brusná pasta a výsledek byl jako nebe a dudy.. to samý i na ventildeklu...
nejlepší výsledek postupnýho brooušení a vzatí leštící pastou: -
17:42:22 15.1.2010Rossi v tý době jsem dělal ještě ve školství takže 80/ hodina .-))
-
10:23:16 15.1.2010Honza: To já nepopírám, že si za to nechají zaplatit, a že je to jejich profi postup, ale je to špatně, stačí nad prací uvažovat a ne slepě aplikovat to, co jsem se naučil v učení za první republiky. S řemeslníky jakéhokoli oboru mám vlastní, povětšinou, špatné zkušenosti. Co si neudělám sám, to většinou nemám, a pokud to chci po někom, musím vymyslet postup, jak to má udělat. Sorry, ale řemeslníci moc kreativní nejsou, a pokud, tak je to jenom na škodu. Nic proti tobě, jen schválně vyzkoušej tuto metodu a uvidíš.
-
06:00:06 15.1.2010pitomost..hm.. tohle je běžnej postup všech profi leštičů kovů, co si za to nechaj hodně dobře zaplatit...
-
00:17:37 15.1.2010Dekuji za opravu...Mas pravdu,pesca a pesce neni uplne to same :-)
-
23:50:02 14.1.2010Noccaret: tak to tě vyšlo víko na nějakých bratru 60000,- když počítám tři kila na hodinu :-). Ne, dělám si srandu... .
-
23:47:02 14.1.2010měl bych připomínku, to co radí honza s tím šmirglem je pitomost, nejlepší je samozřejmě brousit pod vodou kvalitním vodním šmirglem, k dostání např. v autolakách. Rozhodně nekupovat sračky v supermarketech nebo české globusy. Nejlepší je SAIT/SAITAC.
A proč pod vodou? No je to jednoduché, voda vyplavuje neustále odbroušené piliny, které se nehromadí pod šmirglem a nezpůsobují nepravidelné zbroušení. Brousit krouživými pohyby lehkým tlakem a smirky 240/320/400/800 atd. až k zrnitosti 2000. Pak použít profi leštící pasty na Al slitiny o různých zrnitostech, a leštit opatrně hadrovým kotoučem, aby se neudělaly plošky, nebo nestrhly hrany. Pak postup podle honzy.
Pietro, zrcadlo nemá nic společného se srdcem, srdcadlo je špatně. Je to jako v italštině ryby a broskve, ta slova jsou si hrozně podobná, ale znamenají něco jiného :-). V Palermu na tržnici jsem se už spálil, hehe. -
20:41:49 13.1.2010alebo si to pozri na you tube a napíš tam polisch whell ring alebo take niečo tam to niekde najdeš..
-
19:04:18 13.1.2010mě se to víko líbí jak je. matný.. jetý, ale vypadá spíš ocelově a to je i hezký... chrom nebot eda chromový vzhled se mi obecně nelíbí...
-
14:07:39 8.1.2010je to super vomrd, já dělal na mým celý víko motoru kdysi, pěkně ručábo a bylo to poctivějch 100 hodin práce
-
11:33:37 8.1.2010Honza : stálo by to za celý článek a foto jak materiálu tak výsledné práce.Jinak super.
-
20:20:51 7.1.2010kámoš leštil....
prvně zkoušel končit u 2000 a pak pasta+ kotouč.. pak další a další postupy..výsledek stále bídnej..
pak jsem našel postup a potřebnej materiál a výsledek je takový... :
http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/2/2935/2935583_99 aee83591dd10d906838bf93ac5afdc/images/Snimek_015.j pg
postup:
Zde je potřeba rozlišit, jestli chceme docílit zrcadlového lesku a nebo jen povrch srovnat a mít ho matný. Co se týče další konzervace povrchu je několik možností :
- lakovat - osvědčil se mi lak na hudební nástroje nebo v nouzi lak na metalízu
- konzervační olej- silikon, konkor
- pasta na udržováni nových laků karosérii- zdá se to nejlepší verze.
- leštící pasta kterou budeme povrch leštit
NIKDY NEPOUŽÍVEJTE na leštění nebo konzervaci barevných kovů Silichrom nebo Neoxid - to je naprostá katastrofa! Povrch je zdrápaný a zoxiduje rychlostí blesku. Tyto přípravky jsou vhodné tak na cídění hmoždíře umístěného v kuchyni na poličce a to se na něj ještě musíte dívat velké vzdálenosti!
Postup leštění:
- součást zbavíme všech nečistot a mastnoty. Potom je nutno se rozhodnout zda brousit nebo ne.Všeobecně platí, že broušením se hlubokých poškození a hloubkové oxidace zbavíme, ale zase si vyrobíme spoustu drobných rýh od brusiva. Zásada je nepoužít ocelový kartáč ani ruční, natož na vrtačce nebo úhlové brusce!
a) silně poškozený a nebo zoxidovaný povrch
- Pokud je součást hodně poničená nebo velmi silně zoxidovaná, doporučuji jemně přebrousit brusivem o zrnitosti 180- 240. Pokud použijete brusné plátno, je vhodné ho přimazávat lojovou pastou, protože specielně hliník nám jednak zanese brus a jednak vytvoří rýhy, kterých se později budeme těžko zbavovat. Brousíme pokud možno vždy jedním směrem a pokud jsou na leštěném předmětu prolisy tak podél nich. Nikdy ne kolmo! Pokud použijete brusné rouno, lojová pasta se nepřidává.
- Předleštění provedeme pouze pokud jsme celý povrch přebrousili a to buď hrubovací pastou to je pokud chceme matný povrch např. Black-Max nebo pokud vyžadujeme vysoký lesk Brown Max a sisálovým nebo hustě šitým látkovým kotoučem. Zde se začíná leštit kolmo na směr brusu, ale pokud jsou na předmětu prolisy tak je nutno na ně nenajíždět vyloženě kolmo.
-Leštění pro dosažení vysokolesku provedeme pomocí pasty White Max a látkového kotouče (např. kaliko). Pokud je nežádoucí dosáhnout vysokého lesku tak leštění ukončíme po předleštění Black Max a sisál.
Pro dosažení matného povrchu leštíme pastou Black Max a podle stupně poškození povrchu se volí mezi kotouči sisál-silně poničený povrch nebo TT- málo poškozený. Odběr této pasty je možno zvyšovat současným přidáváním lojové pasty. -
20:10:05 7.1.2010Já pouze a jen bezbarvím lakem....zatím to je furt v poho
-
00:57:32 16.12.2009Dekuji za rady.
Po 5 hodinach prace mam to hotovej a jsem spokojeni.Vysledek super.pouzil jsem smirgl papir od 400 do 2000 i na mokro a pak pasta na lesteni kovu co jsem koupil v halfordu.Vypada uz skoro jak chrom. -
14:46:16 15.12.2009já měl taky kotouč..."vatovej" + sitola paráda...-jak psí kulky :D.....ale rozleštíš to vším možným
-
13:36:18 15.12.2009Jinak mám kontakt na kluka v Sokolově který to dělá vč.kol
-
11:42:16 15.12.2009složitější kusy se dají nechat udělat u specializovaných firem jako třeba
http://www.autohificlub.cz/forum/10/763389-chemick e+lesteni+hliniku/0
nebo http://www.chemickelesteni.cz/
-
10:31:04 15.12.2009jj hadrovej kotouč a já použil pastu na leštění hliníku. výsledek super
-
09:16:03 15.12.2009Dekuji,zkusim to.pak dam fotku jestli jsem to delal dobre.
-
04:52:15 15.12.2009hadrový kotouč do vrtačky a tempo,bude to jak psí kule
-
00:18:10 15.12.2009Ahoj.
cim lestite hlinik?
Celi vecer lestim viko nadrze.Sundal jsem stary pruhledni lak,lestil jsem s papirem 800,1200,1500 a 2000 na mokrou.Pak s nejakou lesticku na kov s dremelem a na konec tempo.Povrch je uplne hladky,ale neni jak srdcadlo.Da se neco s tim delat?
Predem dekuji.