problem s reprem

• Abyss
    do prednych dveri idu kable cez palubku a do zadnych cez koberec po vodicovej strane myslim. Tie kable vpredu mozu byt aj 20x zoskratovane lebo prvy krat ked som odobral tapec tak tam muselo byt niekedy kopec vody co stiekla po okne +vlhkost tak sa nedivim a ten kabel bol uz proste K.O. Nedavno som menil zadne repro a kable som ponechal lebo boli fajn hrube len izolacia bola uz tvrda jak hovado. Ale hraje mi to pekne. A vzadu je tiez celkom dost bordelu hlavne prachu, ale hlavne sucho. Prilozim rovno aj fotku co za rozsusene repro som mal vzadu (od vyroby) sa divim ze to hralo este bez chrapcania :D
  • Morris_3nec
    Jasně, díky za odpověď. Přez ty gumové průchodky jsem právě problém neměl, spíš jsem přemýšlel kudma dál od těch průchodek až k rádiu, už tak tam mám milion kabelů a vyndávat celý koberec se mi taky nechce. Ty origo kabely jsou pod kobercem nebo to vede někudma přez palubovku?. Mam na dveřích výhybky, takže z nich to jde k vejškám (origo vejšky jsem tam neměl)tak tam nové kabely mám.
  • Abyss
    Ja som stare kable v dverach ani nepouzival. Rovno natiahnut nove. Cim hrubsie tym lepsie. Najtahsie to je dostat cez tu priechodku ktora sa da aj odstranit a potom potiahnut dalej. Ziadna hroza. ( obe strany za 15 min natiahnute) Ale cim je ten kabel tvrdsi tak je to lepsie. A to iste natiahni aj nove kable do vysiek. Ved to ma uz 15rokov :-)
  • Morris_3nec
    Taky mam podobnej problem s prednimi repro, hrajou velice potichu (zhruba 10% oproti zadnim) a velice zkreslene/tlumene, jakoby hraly prez perovy polstar :D. Zapojene bez zesilovace primo na radio Kenwood 4x55W mos-fet, typuju ze na 90% jsou polamane origo "dratky" v gumovych pruchodkach dveri.Jakelikov repro ktere tam napojim hraje stejne blbe. Jeste jsem to moc nezkoumal kudma to je vedeno ale predpokladam ze nekde pod kobercem, je tam nejaky problem, nebo existuje nejaky tip/trik kudma nejlip natahnout nove kabely od radia do dveri ? Dekuji
  • von Raven
    heh filtr je svinstvo :) ale 500 s dani i montazi kdzy se mi s tim nechce hrat a menit se ma co 30tis km
  • Innocento
    Hlavně, že na to přišel stejně tak jako Honza z Vodňan nebo odkud s palivovym filtrem :-)
  • Innocento
    Já bych teda zvážil 1.) Co honí a čím 2.) Kabeláž a zdroj a až nakonec +- (poznáš sluchem) a špatný zapojení výhybky :-) Ale to už je samozřejmě věc názoru.
  • von Raven
    a jo tak ja bych sel stejne nejdriv na kabliky, pak prehozeni +- na kazde strane jinak, pak vyhybky, pak co ej to za kable, pak reprak, pak koncak na radiu... no to je fuk nasel to... pokud to zapoji jak ja v aute tak zesak nepotrebuje (tim zivim jen subac) ale bude slyset tak max na 200m, kdyby pouzil neco tak 4-6x75W tak uz to rozhybe cisteji a bude slyset lip a dal
  • Innocento
    2 von Raven : Asi moje chyba. Skoro nehrajou, to jsem pochopil, že hrajou málo a že v nich lupe, to jsem vsázel na lehající koncák.
  • von Raven
    a ja cetl ze psal v prvnim prispevku "kdyz jsem je zapojoval tak skoro nehrajou a divne vnich lupe" a to nema nic spol s parametrama tak maleho repraku leda ze by tam pripojil sluchatka :D
  • Innocento
    Dostane facky za ty tkaničky k reprákům!!! :-)
  • Innocento
    To je ONO! :-)
  • von Raven
    tak jo :) ale priznaky byly jasne v zapojeni podle toho co popisoval (to se nas shodlo vic)... pak se to nasmerovalo na hudebni vykon a od te doby resime na jedne strane ze to je tim a na druhe ze takovy reprak nemuze mit takovy vykon aby nehral :)

ale jinak cim vetsi rms tim lepsi reprak, hlavne mensi zkresleni pri vetsim ziveni, a ziveni zesakem je lepsi jak ziveni radiem, to sem nezpochybnoval :D
  • Innocento
    No samozřejmě. Ale já neříkám, že mu to vůbec nehrálo.
  • von Raven
    Innocento to je pravda ale aby to melo tak kravske RMS ze s tim nehne autoradio tak by to rms muselo byt aspon 10000W a chtel bych videt kravskou civku na repraku co ma i s dirama na srouby prumer 165mm :)
    takze z kravskeho vykonu vylezla akorat kravina. Proc to ale musim tisickrat opakovat?
  • Innocento
    Kdo se v tom má vyznat, když ví kulový o jeho audiu. Jinak stále si stojím za tim, že pokud má reproduktor kravský RMS a tudíž cívku jako hovado a tudíž neodym jako hovado, tak s nim jen tak něco nehne.
  • von Raven
    no jo jednou bude doba ze reknu jednu vetu a bude to stacit :D
  • Tlama
    sme ti říkali že jsi posr...zapojení -)
  • tvixmix
    chlapci tak jsem to namontoval do auta kompletne jsem prekuchal kable a hrajeto jako prase ,prej na to zesilovac ani hov..
  • von Raven
    presne o tom furt pisu, ze to zahraje i na vietnamskem sumtu a dost nahlas, na to rms vliv nema leda ze by bylo 5mistne aby to nebylo slyset :)
    rozhodne nejsou repra v tomhle prumeru na tak staveny vykon ze by to 7W nerozhybalo, ale naopak jsou repra ktere i z radia pojedou dost slusne (Herz, Beyma) i bez zesaku
    no nic... hlavni je at tvixmix najde chybu .. pokud cte dobre v repraku neni
  • Honza
    no tak vyčerpávajicí, že by ti to nějakej začínající emmák s rozumem tam kde má bejt a ne na přední či zadní straně kalhot vysvětlil jak to má fungovat a jak ne..

To sem pochopil i já před 4mi lety (kdy mi bylo 19), že 90w rms repra na rádio nezahrajou (na běžný poslouchání bum cink muziky to pro někoho stačí..)... Po připojení na adekvátní zesík (4x120rms) konečně začli hrát- a to tak, že z akustických rockových nahrávek se mi zježily i chlupy na prdely... kvalita projevu při hodně hasitým poslechu byla řádově o několim kvalitativních pater výše - bavím se o muzice typu Pink Floyd a podobný z té doby...

no a co sem postřehl kdysi dávno nejsilnější rádio, tak to mělo externí měnič napětí na 18 voltů a výkon 4x30rms... ostatní rádia na klasickejch 13,2volt s výkonama 4x45-60w max měli s bídou 15w rsm
  • von Raven
    chapu ze to bylo vycerpavajici, ale snad jsi to taky pochopil :D
  • von Raven
    jj Innocento ale repro prumeru 165mm stavene na takovy vykon aby ho nerozhybalo byt jen 7W autoradio jeste nevyrobili, nekteri ho uz vymysleli ale neexistuje :) porad vsazim na spatne zapojeni :) pokud hraje jen o neco tiseji tak bych jeste prihodil neco na citlivost a odpor 8ohmu ale podle popisu to bude v pripojeni
  • Innocento
    2 von Raven : Jasný, já měl na mysli výkon autorádia, ne RMS repra. Tím se zase dostávám k tomu, že koncák u rádia nebude mít víc jak 25 - 30W, ať je koncák řešenej jakoukoliv technologií (nemyslím max. výkon).
  • von Raven
    Simarik je to pravda, kdyz se podivas na moznosti autoradii tak s mosfetama se dostavaji ty nejlepsi nekde k opravdovym 50W sinusoveho vykonu, spis je vetsina kolem tech 20-30W a tamani doopravdy mivaji 7W :) opravdu se vykon primalovava a pokud nemas hodne hodne kvalitni radio a hodne hodne kvalitni repraky tak je lepsi pouzit zesak at to pri vetsim osoleni nezkresluje a nevresti

The Timo pokecame o reprakach jinde, Trebic neplanuju
  • von Raven
    tvixmix zkus popsat vsechno jak to mas zapojene zacni od baterky, jak jsou hrube kabliky na privod + a - na radio, jake kabliky od radia, kolik to ma vystupu, jak sou zapojene ostatni repro, mas tam vyhybky atd pak se mozan neceho dopatrame...

Innocento tak vykon na intenzitu vliv ma, ale rozhodne neznamena ze RMS je vykon co to potrebuje aby to hralo ale vykon ktery by to relativne melo snest aby to jeste hralo slusne, takze i kdyby to melo RMS 1000W tak to proste musi hrat na tamana se 7W sinus. Ale mas pravdu ze cim to RMS bude vetsi tim uz pak pujde o neco hlasitos niz, idkyz naopak citlivost muze byt docela vysoka, pak uz opravdu radio nestaci. Ale porad tvrdim ze reprak co ma v prumeru 165mm by musel mit RMS aspon 5mistne aby na neho autoradio vubec nestacilo a hral potichu
  • tvixmix
    no napojil jsem je na domaci kino
  • tvixmix
    no jo ja nikdy nemel rad cestinu pisu dost rychle a nestiham to kontrolovat jinak hrajou pekne ale osolit jsem to nemohl bo uz je dost pozde
  • tvixmix
    no praje jsem vyskousel repra a hrajou tak jak jsem je jeste neslisel
  • tvixmix
    kuci ja mam tot toto dvd a je v poradku EONON E0821,mnel jsem na ne zapojene repraky ktere byly o neco slabejsi tusim ze memli nejakych 85 rms a hralo to docela slusne,ale od poloviny kdyz jsem daval hlasitost radia vis tak repro uz vubec nestihalo tak proto jsem koupil nove repro,a vypada to na potize s kablema od radia my vedou uplne tenke kabliky jeste jsou origos snat od vyroby bo co,no a jakste se tot hadali ze to nemuze utahnout tak musi,kamarat ma napojeny ovali 6x9 100rms,500w max na obycejny radio sencort a hraje mu to jako prase,musim rict ze fakt narezove,jeste vyskousim jestli jsou ty repraky v pohode a pak se uvidi,jinak dik moc za rady
  • Simarik
    já když vyměnil repra a dal panasonic rádio tak super. rádio s DVD už takový výkony nedávalo i když bylo taky 4x60W ale to už je jen opravdový malování wýkonů !!!!
  • Innocento
    Pak mi přijde, že výkon vliv na intenzitu zvuku bude mít...
  • Innocento
    2 von Raven : Nechci se do toho nějak motat, ale když si představim konstrukci reproduktoru, tak mi to přijde nelogický. A tu citlivost si myslel dB/W/m, ne?
  • von Raven
    i se zmetkovym tamanskym radiem co s bidou vytlaci 7W to proste hrat musi. P.M.P.O. nebo RMS nema vliv na silu zvuku, silu zvuku dava citlivost decibel na metr, kvalitu dava castecne zatizitelnost s tvym RMS nebo jine znaceni P.M.P.O., AES W a podobne... ale porad tvrdim, ze i kdyby ten reprak mel v prumeru pul metru a RMS treba 500W tak ho rozhybe i tamansky krap za 200,-... nebudem resit ze kdyz se tomu pritne tak zacne chrcet a nestihat radio a reprak taky pohraje hnusne ale kraval to bude... proste kdyz pise ze nehrajou a lupou tak bud sou blbe zapojene nebo naky slus nebo neco nejspis s privodem, pak bych sel po repraku a pak po radiu... ale zatizitelnost neresi ze hrajou potichu.. HOWGH :D
  • nocarret
    hele s vikonnym autoradiem to musí hrát buď máš něco blbě zapojený nebo to víkonný rádio je v hajzlu.
  • von Raven
    toz logicky, to ze Timo vymyslel reprak prumeru 165mm s vykonem ze autoradio na neho nestaci je cista zhovadilost. To by ten RMS vykon musel byt aspon 5mistny a v tomhle prumeru sotva.
    jestli v tom ale lupe tak je bud v hajzlu radio nebo jestli je to pres vyhybky tak je na basovem vystupu vyska ta by pak lupala a basak na vyskovem vystupu to by pak hovajs hralo.
    Pokud to hraje jen o trochu slabeji jak ostatni tak tam je akusticky vykon treba jen 86db a ostatni repra maji treba 94db coz neni tenhle pripad.
    proste na ty same kabliky kd emas vetsi reprak co nehraje dej puvodni a uvidis jestli lupe dal nebo najednou hraje
  • Tlama
    prostě bud špatné zapojení nebo KO repro...ale hrát to musí -))hou domluvil jsem..jdu makat -)
  • von Raven
    nic protoze resit volovinu ze nejde 165mm reprak rozehrat na radiu neresi jeho RMS
  • von Raven
    vyhybky si prece mlel v zapalu blbosti ze sjou v repraku, pokud teda podle tebe je vyhybka jeden mizerny kondik
  • von Raven
    opacne zapojene bude hrat stejen jako spravne zapojene, jen s tim rozdilem ze membrana lita na opacnou stranu coz muze poskodit reprak ale az vetsim vykonem ktery nema, leda ze by mel kazdy reprak jinak (jeden dobre druhy naopak) pakma kvazi stereo - zadne basy ale porad to hraje dost hlasite
  • von Raven
    Tak jak pise Tlama proste to musi hrat, musi dost hlasite, ale pak uz nestihat jak reprak tak radio, ale zadne nesmysly o tom ze radio s 20W sinus nestaci na repraz 115W RMS, to je hola volovina
  • Tlama
    Ondro...s tím výkonem je to pravda ale aby mu to vůbec nehrálo???...a při přidání volume to začalo chrčet ?? to nevypadá že by to neutáhlo...tipuju spíše na špatné zapojení nebo rádio KO.

tvixmix....zkoušel jsi zapojit zpátky origo repro??..hraje??...jestli ano zkus nové repro zapojit třeba doma na domácí kino a uvidíš jestli je to v poho...i když zapojíš silné repro na slabý rádio mělo by normálně hrát jen při vyšší hlasitisti to nebude stíhat......si myslím že problém bude v zapojení
  • von Raven
    jasne ze to radio ikdyz ma na sobe 4x60W tak ani omylem neda vic jak 50W a spis da kolem 20-30W to se shodnem, ale porad ti rikam ze to same radio rozhybe reprak prumeru 500mm s vykonem tvojich 500RMS a ne zdechlinku 165mm se 115RMS a kdyz ne tak je problem v repraku nebo vedeni nebo zapojeni kabelu
  • von Raven
    jeste jsem nevidel 165mm reprak ktery by neuzivilo radio od vietnamce natoz dvd s 4x60W a delsi kabely tam sou proto, protoze pripojit treba vyskac tesne k radiu tak mu udelej rovnou papa
  • von Raven
    zkus je pripojit potukanim kontaktama na 1,5V baterku, pokud budou lupat a membrany litat jak silene tak to musi rozhybat kazde vietnamske radio a ne dvd s 60W, neco mas s kablama, protoze i pulmetrovy reprak na 500W rozhybes 2W obvodem MA a cislo uz nevim. Na nejake priblble hodnoty RMS nebo P.M.P.O. se vubec nedivej, to jsou hudebni a spickove hodnoty, ktere kyby to dostalo v sinusovem vykonu tak hledas vystrelenou membranu asi 4m daleko od repraku
  • Mertix
    a repro ma jaky rms nebo max?
  • tvixmix
    a hrajou potichu a kdyz je dam o trochu hlasitej tak uz v nich lupe
  • tvixmix
    dvd ma 4x 60 a repro je nove
  • Mertix
    to nehrajou ani na nějakou normal vol.?jak mas vykonny radio? jen si je přepojil a nic víc?to musej bejt v haji...
  • tvixmix
    kuci koupil jsem nove repraky to predu Vibe SE-K60 - Komponentní reproduktory a kdyz jsem je zapojoval tak skoro nehrajou a divne vnich lupe,kamac my rika ze to chce na ne zesik ale me se to nezda,autoradio mam dvd a je hodne vikone,porat te my prosim